Sauce Mornay, klassisk gratängsås

Foto: let there be bite

Sauce Mornay, klassisk gratängsås

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 6

Vit grundsås hemlagad ¤

5.0 

dl

Gruyčre

75.0 

gram

 

Sås:

 

Äggula

2.0 

styck

Mjölk

1.0 

msk

Vispgrädde

2.0 

msk

el. smör

 

 

 

Tillval:

 

Fiskfond koncentrerad

 

 

 

 

Kockskolan:

 

Om vita såser >

 

 

Färdiga vita såser >

 

 

Sås till gratäng-stuvning>

 

 

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

Sås till stekt fisk >

 

 

Om gratänger >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 171

Kcal / portion: 185

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1110 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 13%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 108 gram)

Ingredienser

Visa:

Vit grundsås hemlagad ¤ 5.0 dl 56%

Gruyčre 75.0 gram 25%

 

Sås:

Äggula 2.0 styck 9%

Mjölk 1.0 msk 1%

Vispgrädde 2.0 msk 10%

el. smör 0%

 

Tillval:

Fiskfond koncentrerad 0%

 

 

Kockskolan:

Om vita såser > %

Färdiga vita såser > Äts ej

Sås till gratäng-stuvning> Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Sås till stekt fisk > Äts ej

Om gratänger > Äts ej

Tillagning

  1. Grundsås: Denna sås tillagas med béchamel som grund. För tillagning se recept (länk nedan). Mornaysåsen behöver röras från början till slut.

Till gratäng:

  1. Riv hårdost.
  2. Värm upp béchamelsåsen till kokpunkten.
  3. Tillsätt ost och rör om tills osten smält.
  4. Om man vill ha en lite fylligare sås vispar man ner lite grädde eller smör innan servering.
  5. Häll såsen över gratängen.

Till sås:

  1. Värm upp béchamelsåsen till kokpunkten.
  2. Riv ost. Tillsätt ost och rör om tills osten smält.
  3. Vispa samman äggulor med mjölk i en skål.
  4. Ta av kastrullen från värmen. Vispa ner äggvispet. Sätt tillbaka och värm till kokpunkten under kontinuerlig vispning.
  5. Ta av från plattan och vispa ner grädde (eller smör) lite i taget. Den färdiga såsen skall vara krämig och trögflytande.
  6. Skall såsen användas till fisk tillsätts lite fiskfond.

Kockens kommentar

Mornaysås är en klassisk gratängsås, men som sådan bör den inte innehålla ägg och smör. Smöret smälter och lägger sig ovanpå rätten. Inte heller för mycket ost (högst vad som anges i receptet), vilket gör såsen grynig när den gratineras. Som sås passar mornay till rätter av kalv, tamfågel, fisk, pasta, ägg, grönsaker och varma förrätter (stuvningar).

Såsen har skapats av kocken Joseph Voiron på 1800-talet, som tillägnade den till sin äldsta son Mornay som också var kock. Läs mer > Sås till gratäng, stuvning.

Passande recept

Béchamel

Gâteau de Crępes ā la Florentine

Fler recept inom Vita såser, bechamelsåser

Liknande recept som Sauce Mornay, klassisk gratängsås