Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 171

Kcal / portion: 185

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1110 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 13%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Vit grundsås hemlagad ¤ 5.0 dl 56%
Gruyčre 75.0 gram 25%
Sås:
Äggula 2.0 styck 9%
Mjölk 1.0 msk 1%
Vispgrädde 2.0 msk 10%
el. smör 0%
Tillval:
Kockskolan:
Färdiga vita såser > Äts ej
Sås till gratäng-stuvning> Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till stekt fisk > Äts ej
Om gratänger > Äts ej
Kock: Larousse Gastronomique
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
- Grundsås: Denna sås tillagas med béchamel som grund. För tillagning se recept (länk nedan). Mornaysåsen behöver röras från början till slut.
Till gratäng:
- Riv hårdost.
- Värm upp béchamelsåsen till kokpunkten.
- Tillsätt ost och rör om tills osten smält.
- Om man vill ha en lite fylligare sås vispar man ner lite grädde eller smör innan servering.
- Häll såsen över gratängen.
Till sås:
- Värm upp béchamelsåsen till kokpunkten.
- Riv ost. Tillsätt ost och rör om tills osten smält.
- Vispa samman äggulor med mjölk i en skål.
- Ta av kastrullen från värmen. Vispa ner äggvispet. Sätt tillbaka och värm till kokpunkten under kontinuerlig vispning.
- Ta av från plattan och vispa ner grädde (eller smör) lite i taget. Den färdiga såsen skall vara krämig och trögflytande.
- Skall såsen användas till fisk tillsätts lite fiskfond.
Kockens kommentar
Mornaysås är en klassisk gratängsås, men som sådan bör den inte innehålla ägg och smör. Smöret smälter och lägger sig ovanpå rätten. Inte heller för mycket ost (högst vad som anges i receptet), vilket gör såsen grynig när den gratineras. Som sås passar mornay till rätter av kalv, tamfågel, fisk, pasta, ägg, grönsaker och varma förrätter (stuvningar).Såsen har skapats av kocken Joseph Voiron på 1800-talet, som tillägnade den till sin äldsta son Mornay som också var kock. Läs mer > Sås till gratäng, stuvning.
Passande recept
Fler recept inom Vita såser, bechamelsåser
Liknande recept som Sauce Mornay, klassisk gratängsås
-
Béchamel, vit grundsås
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Crčme, vit grundsås med grädde
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce Mornay, klassisk gratängsås
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Larousse Gastronomique
-
Sauce Aurore, vit grundsås med tomatsmak
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce Parisienne/Sauce Allemande, béchamel med grädde och ägg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce soubise, vit löksås
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce Nantura, fransk krämig skaldjurssås
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce crémeuse au beurre et au citron, krämig citronsås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hjemmelaget sandefjordsmør, hemlagad sandefjordssås till fisk
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Wasabigräddsås till grillat
Tid: 7 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan