Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 183

Kcal / portion: 192

GBR (GI) / port: 1
Recept: 958 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 15%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Vit grundsås hemlagad ¤ 4.0 dl 52%
Äggula 2.0 styck 11%
Vispgrädde 1.0 dl 38%
Citronjuice 0%
Kockskolan:
Om vita såser > Äts ej
Om ljusa såser > Äts ej
Färdiga vita såser > Äts ej
Buljongsil > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till stekt fisk > Äts ej
Sås till kokt fisk > Äts ej
Sås till gratäng-stuvning> Äts ej
Kock: Julia Child
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
- Grundsås: Denna sås tillagas med béchamel eller velouté som grund. Grundsåsen skall vara tjock (40 gram mjöl per 4 dl vätska). För tillagning se respektive recept (länk nedan). Värm såsen under omrörning tills den sjuder.
- Vispa ihop grädde med äggulor i en större skål. Vispa ner droppvis 1 dl av den varma grundsåsen i äggvispet. Fortsätt med resten av grundsåsen lite raskare, med en tunn stråle. Vispa hela tiden.
- Häll tillbaka i kastrullen. Sätt på spisen på måttlig värme. Rör om oavbrutet med träslev i en minut.
- Sila såsen genom finmaskig buljongsil (chinoise) eller silduk, för att få bort de små klumpar av koagulerad äggvita som alltid följer med äggulan.
- Diska ur kastrullen och häll tillbaka såsen. Värm upp såsen och smaka av med salt, vitpeppar och citron. Om såsen är för tjock, vispa ner extra grädde med en matsked i taget.
- Varmhållning: Skrapa ner sås från kastrullväggen. Täck med ett tunt lager grädde eller buljong. Såsen tjocknar och ändrar utseende när den kallnar, men återtar sitt ursprung när den värms upp igen. Såsen kan frysas.
Kockens kommentar
Såsen passar till ägg, tamfågel, fisk, varma förrätter och till gratäng. Den kan likaväl lagas med en ljus grundsås som bas. Den kn smaksättas på olika sätt och namnges då efter rätten eller smaken till exempel sauce poulette, sauce normande, sauce cardinal, sauce natua, sauce joinville med flera.
Tillhörande recept
Fler recept inom Vita såser, bechamelsåser
Liknande recept som Sauce Parisienne/Sauce Allemande, béchamel med grädde och ägg
-
Béchamel, vit grundsås
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Crème, vit grundsås med grädde
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce Mornay, klassisk gratängsås
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Larousse Gastronomique
-
Sauce Aurore, vit grundsås med tomatsmak
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce Parisienne/Sauce Allemande, béchamel med grädde och ägg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce soubise, vit löksås
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce Nantura, fransk krämig skaldjurssås
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce crémeuse au beurre et au citron, krämig citronsås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hjemmelaget sandefjordsmør, hemlagad sandefjordssås till fisk
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Wasabigräddsås till grillat
Tid: 7 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan