Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 137

Kcal / portion: 158

GBR (GI) / port: 2
Recept: 792 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 10%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Béchamel hemlagad ¤ 5.0 dl 78%
Tomatpuré konserv 4.0 msk 3%
Smör rumsvarmt 20.0 gram 18%
Kryddgrönt 0%
Kockskolan:
Om vita såser > Äts ej
Om tomatsåser > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
Sås till gratäng-stuvning> Äts ej
Kock: Julia Child
Tillagning
- Béchamel (vit grundsås): Tillaga en ganska tjock béchamel. Smält smör, vispa ner mjöl, låt "koka" under vispning i två minuter utan att såsen tar färg. Tillsätt varm mjölk. Se recept > Béchamel - vit grundsås.
- Coulis de tomates: Tillaga tomatpuré (se recept via länk nedan), eller använd färdig tomatpuré.
- Aurore: Sjud upp såsen. Rör ner tomatpuré skedvis i taget, tills såsen fått önskad färg och smak.
- Ta kastrullen från värmen. Rör ner smör och eventuella finhackade örtkryddor.
Kockens kommentar
Såsen passar till ägg, ljust kött som kyckling, kalkon, kalv, lamm, grönsaker och som gratängsås. Detta är en vit grundsås smaksatt med tomatpuré, alltså att betrakta som en béchamelsås snarare än en tomatsås. En "riktig" tomatsås har (krossade) tomater som grund, vilket smaksätts på olika sätt. Se recept via länk nedan.Alternativ
Fler recept inom Vita såser, bechamelsåser
Liknande recept som Sauce Aurore, vit grundsås med tomatsmak
-
Béchamel, vit grundsås
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Crème, vit grundsås med grädde
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce Mornay, klassisk gratängsås
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Larousse Gastronomique
-
Sauce Aurore, vit grundsås med tomatsmak
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce Parisienne/Sauce Allemande, béchamel med grädde och ägg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce soubise, vit löksås
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce Nantura, fransk krämig skaldjurssås
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce crémeuse au beurre et au citron, krämig citronsås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hjemmelaget sandefjordsmør, hemlagad sandefjordssås till fisk
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Wasabigräddsås till grillat
Tid: 7 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan