Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 155

Kcal / portion: 159

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1275 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 13%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Smör 20.0 gram 11%
Vetemjöl 2.0 msk 5%
Mjölk 2.0 dl 9%
Creme fraiche (34% fett) 2.0 dl 51%
Hummersoppa 1.0 burk 24%
Salt 0%
Tillval:
Kockskolan:
Om vita såser > Äts ej
Sås till kokt fisk > Äts ej
Sås till skaldjur > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Se film, klicka på "la Palais" under bilden ovan.
- Smält smöret i kastrull eller stekpanna. Tillsätt mjöl och rör om. Tillsätt mjölk och vispa ut mjölet så att det löses upp.
- Tillsätt hummersoppa och låt småkoka i 15 minuter. Smaka av med konjak och salt. Eventuellt också med lite kajennpeppar och koncentrerad hummerfond.
Såsen passar till fisk- och skaldjursrätter. Till exempel till Bouchée à la Nantua som är en vol-au-vent fylld med bitar av havskräftor i denna sås.
Kockens kommentar
Detta är ett förenklat recept där hummersoppa används. I Aguste Escoffiers recept ingår i stället kräftsmör tillagad på smör, kräftor, grönsaker och kryddor (se dito recept). Såsen tillreds på béchamelsås (vit grundsås) med lika mängd koncentrerad silad kräftspad och matlagningsgrädde, som kokas ner till 2/3-dels volym. !00 gram kräftsmör, 1 msk konjak och lite kajennpeppar vispas ner, varefter såsen silas. Ger 2 dl sås.Nantua är en kommun i franska Alperna, historiskt känd för sina sötvattenskräftor. Namnet används i kulinariska sammanhang om denna sås eller rätter med denna sås.
Fler recept inom Vita såser, bechamelsåser
Liknande recept som Sauce Nantura, fransk krämig skaldjurssås
-
Béchamel, vit grundsås
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Crème, vit grundsås med grädde
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce Mornay, klassisk gratängsås
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Larousse Gastronomique
-
Sauce Aurore, vit grundsås med tomatsmak
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce Parisienne/Sauce Allemande, béchamel med grädde och ägg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce soubise, vit löksås
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce Nantura, fransk krämig skaldjurssås
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce crémeuse au beurre et au citron, krämig citronsås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hjemmelaget sandefjordsmør, hemlagad sandefjordssås till fisk
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Wasabigräddsås till grillat
Tid: 7 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan