Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 191

Kcal / portion: 206

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1032 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 15%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Bechamel:
Mjölk 4.0 dl 23%
Vetemjöl 40.0 gram 14%
Smör 40.0 gram 28%
Tillbehör:
Vispgrädde 1.0 dl 35%
Tillval:
Smör 20.0 gram Äts ej
Kockskolan:
Om vita såser > Äts ej
Färdiga vita såser > Äts ej
Om gratänger > Äts ej
Så monterar man > Äts ej
Sås till gratäng-stuvning> Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
Kock: Julia Child
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
- Béchamel (vit grundsås): Tillaga en ganska tjock béchamel. Smält smör, vispa ner mjöl, låt "koka" under vispning i två minuter utan att såsen tar färg. Tillsätt varm mjölk. Se recept > Béchamel - vit grundsås.
- Gräddsås: Vispa ner lite grädde i taget i varm béchamel. Låt sjuda tills lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar, lite citron och andra smaktillsatser anpassade till den maträtt som såsen serveras till.
- Strax före servering kan man montera (vispa ner) lite smör i såsen om man vill.
Kockens kommentar
Sauce Crème kan smaksättas på allehanda sätt, med ädelost, söt gelé, ansjovis, steksky och annat för att passa till den rätt som såsen serveras till. Läs mer > Om vita såser. Såsen används på samma sätt som béchamel när man önskar en fylligare, krämigare sås. Fungerar väl som gratängsås (utan extra smör monterat). Passar till ägg, grönsaker, fisk, tamfågel och varma, stuvade förrätter.
Tillhörande recept
Fler recept inom Vita såser, bechamelsåser
Liknande recept som Sauce Crème, vit grundsås med grädde
-
Béchamel, vit grundsås
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Crème, vit grundsås med grädde
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce Mornay, klassisk gratängsås
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Larousse Gastronomique
-
Sauce Aurore, vit grundsås med tomatsmak
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce Parisienne/Sauce Allemande, béchamel med grädde och ägg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce soubise, vit löksås
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce Nantura, fransk krämig skaldjurssås
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce crémeuse au beurre et au citron, krämig citronsås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hjemmelaget sandefjordsmør, hemlagad sandefjordssås till fisk
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Wasabigräddsås till grillat
Tid: 7 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan