
Coulis de tomates provençale, tjock sås av färska tomater med medelhavskänsla
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 35

Kcal / portion: 35

GBR (GI) / port: 1
Recept: 554 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 2%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Tomater 1.5 kilo 47%
Gul lök hackad 0.8 dl 3%
Olivolja 2.0 msk 41%
Vetemjöl 2.0 tsk 4%
Vitlök 2.0 klyftor 3%
Strösocker 1.0 krm 1%
Kryddbukett el. kryddpåse:
Gasbinda Äts ej
Persiljestjälkar 4.0 styck 1%
Basilika 1.0 kvist 0%
Lagerblad 0.5 blad 0%
Timjan färsk 1.0 kvist 0%
Fänkålsfrön mald 1.0 krm 0%
Salt 0.5 tsk 0%
Tillval:
Saffran 0%
Korianderfrö mald 1.0 tsk 1%
Apelsinskal 0%
Kockskolan:
Om tomatsåser > Äts ej
Om provencale ¤ Äts ej
Om coulis > Äts ej
Sås till pasta, pizza > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
Kock: Julia Child
Tillagning
Se film, klicka på "Ma fleur d´oranger" under bilden.
- Kryddbukett: Bind samman örtbladkryddorna till en bukett, eller stoppa kryddorna i en kryddpåse (läs mer > gasbinda).
- Tomater: Koka upp vatten. Släpp ner 1-2 tomater i taget. Koka dem i 10 sekunder. Ta upp, skär bort skaftänden, dra av skalet. Dela dem på tvären. Krama varje halva så att saft och kärnor försvinner, över en bunke med såll. Spar josen. Avlägsna vitaktigt inre kött. Grovhacka.
- Lök finhackas. Fräs den glansig i en stor stekkastrull med olja på medelvärme cirka 10 minuter, utan att den tar färg. rör ner mjöl och fräs vidare i 3 minuter.
- Coulis: Skala och krossa vitlök. Tillsätt tomater, vitlök, socker och kryddor. Koka sakta under lock i cirka 10 minuter. Ta av locket och sjud i ytterligare en halvtimme. Tillsätt tomatjos och vatten om såsen kokar ihop för mycket.
- Purén är färdig när den smakar genomkokt och är så tjock att den ligger som en massa i en sked. Ta bort kryddbuketten. För färgens skull kan man röra i lite konserverad tomatpuré och sjuda i ytterligare 2 minuter.
Kockens kommentar
Detta är en tjock, koncentrerad tomatsås med tydlig medelhavskänsla. Passar utmärkt till kokt eller stekt kyckling, kokt oxkött, pannbiff, varma köttrester, ägg, pasta och pizza. "Portionsvikt" ovan blir missvisande, eftersom mycket rensas bort vilket inte beräknas i systemet. Av 1,5 kilo tomater får man ut cirka 5 deciliter sås à 100 gram. Näringsvärdena är trots detta hyggligt rättvisande. Coulis kan avse något som hackats, pureats, eller en koncentrerad sås. Läs mer > Om coulis.Fler recept inom Tomatsåser, chilisåser
Liknande recept som Coulis de tomates provençale, tjock sås av färska tomater med medelhavskänsla
-
Coulis de tomates provençale, tjock sås av färska tomater med medelhavskänsla
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce tomate, fransk tomatsås
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Salsa marinara, klassisk italiensk tomatsås
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Italiensk tomatsås, pizzasås
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Svensk köttfärssås
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Köttfärsröra bolognese special
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Calle
-
Annes tomatsås
Tid: 7 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Köttfärssås med oliver
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tomatröra eller sås med basilika och koriander
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sötsur sås
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan