Salsa marinara, klassisk italiensk tomatsås

Foto: Film: Lidia Bastianich, marinara sauce

Salsa marinara, klassisk italiensk tomatsås

Lägg till ingredienser

Antal dl: 4

Tomater hela burk

400.0 

gram

Vitlök

2.0 

klyftor

Olivolja

4.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Tillvalsalternativ:

 

Basilika

 

 

Oregano

 

 

Chilifrukt färsk

 

 

Kapris

 

 

Oliver svarta kärnfria

 

 

Ansjovis-/sardellfiléer

 

 

Vitt vin

 

 

 

Kockskolan:

 

Om tomatsåser >

 

 

Så förväller man >

 

 

Om italiensk pastasås >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 117

Kcal / portion: 135

GBR (GI) / port: 0

Recept: 540 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 11%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 115 gram)

Ingredienser

Visa:

Tomater hela burk 400.0 gram 13%

Vitlök 2.0 klyftor 3%

Olivolja 4.0 msk 84%

Salt och peppar 0%

 

Tillvalsalternativ:

Basilika 0%

Oregano 0%

Chilifrukt färsk 0%

Kapris 0%

Oliver svarta kärnfria 0%

Ansjovis-/sardellfiléer 0%

Vitt vin 0%

 

Kockskolan:

Om tomatsåser > Äts ej

Så förväller man > Äts ej

Om italiensk pastasås > Äts ej

Tillagning (30 min )

Se film, klicka på "Lidia" under bilden ovan. Marinara består helt enkelt av färska eller konserverade tomater, vitlök stekt i olivolja och kryddor som basilika eller oregano. Annat kan ingå enligt egen smak och anpassad till den rätt som såsen skall användas till. Det finns många varianter.   

  1. Tomater: Färska tomater förvälls, skalas och mosas. Burktomater mosas med händerna, inte mixas enligt filmen. Såsen får gärna vara lite "klumpig".
  2. Vitlök: Skiva vitlök tunt. Mängd enligt egen smak. Lättstek i olja några minuter i stekkastrull tills löken fått gyllene färg utan att brännas.
  3. Sås: Tillsätt tomaterna i kastrullen. Smaka av med salt, peppar och andra kryddor enligt eget önskemål. Tillsätt bladkryddor om sådana önskas, till exempel basilika. Låt småkoka i cirka 20 minuter. Tillsätt vatten vid behov.
  4. Servera: Såsen används till allehanda rätter - som pizzasås, till pasta, att koka fisk i med mera. Såsen kan sparas några dagar i kyl eller frysas.

Kockens kommentar

Marinara (it = sjömanshatt, men här syftar man på begreppet marinera). I Italien används begreppet marinara bara som del av receptnamn till exempel Pasta Marinara eller Pizza Marinara (se dito recept). Såsen innehåller inte "havets frukter" vilket man skulle kunna tro, utan består av tomat, lök, vitlök, olivolja och örtkryddor. Det finns många varianter. Ursprung från Neapel på 1700-talet och enligt sägnen påhittad av en sjömanshustru eller någon sjöfarare som en hållbar sås under långa seglatser. Läs mer > Om tomatsåser.

Passar till

Pizza marinara

Fler recept inom Tomatsåser, chilisåser

Liknande recept som Salsa marinara, klassisk italiensk tomatsås