För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Ma fleur d´oranger

Coulis de tomates provençale, tjock sås av färska tomater med medelhavskänsla

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 16

Tomater

1.5 

kilo

Gul lök hackad

0.8 

dl

Olivolja

2.0 

msk

Vetemjöl

2.0 

tsk

Vitlök

2.0 

klyftor

Strösocker

1.0 

krm

 

Kryddbukett el. kryddpåse:

 

Gasbinda

 

 

Persiljestjälkar

4.0 

styck

Basilika

1.0 

kvist

Lagerblad

0.5 

blad

Timjan färsk

1.0 

kvist

Fänkålsfrön mald

1.0 

krm

Salt

0.5 

tsk

 

Tillval:

 

Saffran

 

 

Korianderfrö mald

1.0 

tsk

Apelsinskal

 

 

Tomatpuré konserv

 

 

 

Kockskolan:

 

Om tomatsåser >

 

 

Om provencale ¤

 

 

Om coulis >

 

 

Sås till pasta, pizza >

 

 

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

Sås till grönsaker, ägg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 35

Kcal / portion: 35

GBR (GI) / port: 1

Recept: 554 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 2%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 100 gram)

Ingredienser

Visa:

Tomater 1.5 kilo 47%

Gul lök hackad 0.8 dl 3%

Olivolja 2.0 msk 41%

Vetemjöl 2.0 tsk 4%

Vitlök 2.0 klyftor 3%

Strösocker 1.0 krm 1%

 

Kryddbukett el. kryddpåse:

Gasbinda Äts ej

Persiljestjälkar 4.0 styck 1%

Basilika 1.0 kvist 0%

Lagerblad 0.5 blad 0%

Timjan färsk 1.0 kvist 0%

Fänkålsfrön mald 1.0 krm 0%

Salt 0.5 tsk 0%

 

Tillval:

Saffran 0%

Korianderfrö mald 1.0 tsk 1%

Apelsinskal 0%

Tomatpuré konserv 0%

 

Kockskolan:

Om tomatsåser > Äts ej

Om provencale ¤ Äts ej

Om coulis > Äts ej

Sås till pasta, pizza > Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Sås till grönsaker, ägg > Äts ej

Tillagning

Se film, klicka på "Ma fleur d´oranger" under bilden.

  1. Kryddbukett: Bind samman örtbladkryddorna till en bukett, eller stoppa kryddorna i en kryddpåse (läs mer > gasbinda).
  2. Tomater: Koka upp vatten. Släpp ner 1-2 tomater i taget. Koka dem i 10 sekunder. Ta upp, skär bort skaftänden, dra av skalet. Dela dem på tvären. Krama varje halva så att saft och kärnor försvinner, över en bunke med såll. Spar josen. Avlägsna vitaktigt inre kött. Grovhacka.
  3. Lök finhackas. Fräs den glansig i en stor stekkastrull med olja på medelvärme cirka 10 minuter, utan att den tar färg. rör ner mjöl och fräs vidare i 3 minuter.
  4. Coulis: Skala och krossa vitlök. Tillsätt tomater, vitlök, socker och kryddor. Koka sakta under lock i cirka 10 minuter. Ta av locket och sjud i ytterligare en halvtimme. Tillsätt tomatjos och vatten om såsen kokar ihop för mycket.
  5. Purén är färdig när den smakar genomkokt och är så tjock att den ligger som en massa i en sked. Ta bort kryddbuketten. För färgens skull kan man röra i lite konserverad tomatpuré och sjuda i ytterligare 2 minuter. 

Kockens kommentar

Detta är en tjock, koncentrerad tomatsås med tydlig medelhavskänsla. Passar utmärkt till kokt eller stekt kyckling, kokt oxkött, pannbiff, varma köttrester, ägg, pasta och pizza. "Portionsvikt" ovan blir missvisande, eftersom mycket rensas bort vilket inte beräknas i systemet. Av 1,5 kilo tomater får man ut cirka 5 deciliter sås à 100 gram. Näringsvärdena är trots detta hyggligt rättvisande. Coulis kan avse  något som hackats, pureats, eller en koncentrerad sås. Läs mer > Om coulis.
Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Tomatsåser, chilisåser

Liknande recept som Coulis de tomates provençale, tjock sås av färska tomater med medelhavskänsla