Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 51
 
    
                Kcal / portion: 51
 
    
                GBR (GI) / port: 0
Recept: 765 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 4%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Tomater hackade 900.0 gram 21%
Morot 35.0 gram 1%
Blekselleri 35.0 gram 1%
Lök 35.0 gram 2%
Skinka kokt i bit 15.0 gram 3%
Smör 45.0 gram 43%
Matolja 1.0 msk 16%
Vetemjöl 20.0 gram 9%
Grönsaksbuljong } 4.0 dl 3%
Salt 0.5 tsk 0%
Strösocker 1.0 krm 0%
Vitlök 2.0 klyftor 2%
Persiljestjälkar 4.0 styck 0%
Lagerblad 0.5 blad 0%
Timjan färsk 1.0 kvist 0%
Tillval:
Kockskolan:
Om tomatsåser > Äts ej
Om Julia Child > Äts ej
Sås till pasta, pizza > Äts ej
Kock: Julia Child
Tillagning (2 tim )
- Förbered: Använd en 2,5-liters tjockbottnad kastrull. Hacka tomater, behöver inte skalas. Lägg åt sidan.
- Fintärna morot, selleri och lök. Finhacka skinka. Låt det sjuda i lite vatten i cirka 10 minuter. Häll över i såll och skölj i kallt vatten. Låt rinna av.
- Koka upp buljong.
- Fräs grönsakerna på svag värme i smör och olja i 10 minuter utan att ta färg. Tillsätt mjöl och stek sakta i 3 minuter under ständig omrörning.
- Tomatsås: Ta kastrullen av värmen och häll i het buljong. Tillsätt hackade och krossade tomater, salt och socker. Tillsätt oskalad vitlök, persilja, lagerblad och timjan. Låt sjuda utan lock på svag värme i 1,5-2 timmar. Skumma av ibland och tillsätt mer vatten om såsen kokar ihop för mycket. När såsen är färdig bör man från en sats få ut cirka 6 deciliter ganska tjock sås.
- Sila och pressa ur all saft ingredienserna. Smaka av. Tillsätt lite tomatpuré om såsen saknar färg. Låt sjuda ytterligare 5 minuter.
- Förvara: Såsen kan sparas. Täck i så fall ytan med lite buljong eller några droppar olja. Ställ kallt. Såsen kan också frysas in.
- Såsen kan användas som tillbehör, till pasta eller pizza, eller som smaksättare av såser och grytor.
Kockens kommentar
Se film "Världens godaste tomatsås", klicka på "Matgeek" under bilden. Filmreceptet är ett annat och enklare recept än det vi visar här av Julia Child. Ingredienser i filmreceptet:
- 15 stora tomater
- 1 vitlöksklyfta
- 1 schalottenlök
- Färsk timjan
- Färsk basilika
- Bra olivolja
- Salt och nymald svartpeppar
- 1 msk strösocker
- 2 msk äppecidervinäger
Fler recept inom Tomatsåser, chilisåser
Liknande recept som Sauce tomate, fransk tomatsås
- 
                
                    Coulis de tomates provençale, tjock sås av färska tomater med medelhavskänslaSvårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child 
- 
                
                    Sauce tomate, fransk tomatsåsTid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child 
- 
                
                    Salsa marinara, klassisk italiensk tomatsåsTid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Italiensk tomatsås, pizzasåsTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Svensk köttfärssåsTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Köttfärsröra bolognese specialTid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Calle 
- 
                
                    Annes tomatsåsTid: 7 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Köttfärssås med oliverTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Tomatröra eller sås med basilika och korianderTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sötsur såsTid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                              