Gâteau de Crępes ā la Florentine, klassisk pannkakstårta ā la Florens

Foto: Mastercook

Gâteau de Crępes ā la Florentine, klassisk pannkakstårta ā la Florens

Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Fransk smet:

 

Ägg

4.0 

styck

Standardmjölk (röd)

2.5 

dl

Vatten

2.5 

dl

Salt

0.5 

tsk

Smör smält

4.0 

msk

Vetemjöl

4.0 

dl

 

Sås:

 

Vetemjöl

1.0 

dl

Smör

60.0 

gram

Mjölk

6.0 

dl

Salt

0.5 

tsk

Vitpeppar

 

 

Muskot

 

 

Vispgrädde

0.5 

dl

Hårdost riven

2.2 

dl

 

Fyllning:

 

Schalottenlök finhackad

1.0 

msk

Smör

25.0 

gram

Spenat färsk

360.0 

gram

Salt

0.2 

tsk

 

Färskost naturell slät

240.0 

gram

Ägg

1.0 

styck

Champinjoner

100.0 

gram

Schalottenlök finhackad

1.0 

msk

Smör

15.0 

gram

Matolja

0.5 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Garnering:

 

Hårdost riven

3.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Springform 22-26 cm >

 

 

Så förväller man >

 

 

Om bräcka, såtering >

 

 

Om pannkakor >

 

 

Så lagas pannkakor >

 

 

Om Julia Child >

 

 

Det goda franska köket >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 183

Kcal / portion: 739

GBR (GI) / port: 3

Recept: 4435 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 13%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 404 gram)

Ingredienser

Visa:
Fransk smet:

Ägg 4.0 styck 6%

Standardmjölk (röd) 2.5 dl 3%

Vatten 2.5 dl 0%

Salt 0.5 tsk 0%

Smör smält 4.0 msk 9%

Vetemjöl 4.0 dl 19%

 

Sås:

Vetemjöl 1.0 dl 5%

Smör 60.0 gram 10%

Mjölk 6.0 dl 8%

Salt 0.5 tsk 0%

Vitpeppar 0%

Muskot 0%

Vispgrädde 0.5 dl 4%

Hårdost riven 2.2 dl 7%

 

Fyllning:

Schalottenlök finhackad 1.0 msk 0%

Smör 25.0 gram 4%

Spenat färsk 360.0 gram 1%

Salt 0.2 tsk 0%

 

Färskost naturell slät 240.0 gram 15%

Ägg 1.0 styck 1%

Champinjoner 100.0 gram 1%

Schalottenlök finhackad 1.0 msk 0%

Smör 15.0 gram 2%

Matolja 0.5 msk 1%

Salt och peppar 0%

 

Garnering:

Hårdost riven 3.0 msk 1%

 

Tillbehör:

Springform 22-26 cm > Äts ej

Så förväller man > Äts ej

Om bräcka, såtering > Äts ej

Om pannkakor > Äts ej

Så lagas pannkakor > Äts ej

Om Julia Child > Äts ej

Det goda franska köket > Äts ej

Tillagning (2 tim )

  1. Fransk crępessmet (läs mer > Crępes salées). Blanda vätska, ägg och salt i en bunke. Vispa ner mjöl, lite i taget, till en klimpfri smet. Smält smör och tillsätt. Smeten skall vara som ovispad grädde i konsistens. Ställ in i kylskåpet i 2 timmar.
  2. Grädda: Fetta in en panna tunt med olja. Grädda crępes på medelhög värme. Anpassa pannkakan till tårtformens storlek. Lägg åt sidan på fat gärna med smörpapper mellan så att de inte fastnar i varandra.
  3. Sås Mornay (béchamel med ost): Riv hårdost. Låt smör och mjöl fräsa ihop i 2 minuter i en kastrull utan att ta färg. Koka samtidigt upp mjölk. Ta av kastrullen från värmen och vispa i den kokande mjölken. Smaka av med salt, peppar och muskot. Koka under omrörning i 1 minut. Låt vätskan svalna tills den endast sjuder.
  4. Vispa ner grädde, en matsked i taget. Såsen skall vara så tjock att den täcker baksidan på en sked ganska tjockt. Ta av kastrullen från värmen. Rör ner den rivna osten. Täck såsen med mjölk så att den inte skinnar sig (får stel yta).
  5. Spenatfyllning: Finhacka lök, hacka spenat. Blanchera (förväll) spenaten. Fräs lök i smör några minuter i en kastrull utan att bränna. Tillsätt spenat och salt. Låt steka över måttlig värme och under omrörning några minuter tills all vätska försvunnit. Tillsätt 1/5-del av Mornay-såsen. Lägg på lock och låt sjuda 8-10 minuter. Rör om då och då. Smaka av. Sätt åt sidan.
  6. Ost- och champinjonfyllning: Blanda färskost med lite salt och peppar. Vispa ihop med ägg och 1/5-del av Mornaysåsen. Såtera (stek hastigt) champinjoner och lök i smör och olja (5-6 minuter). Blanda med ostmassan.
  7. Tårta: Smöra en springform eller tårtform. Lägg en crepe i botten. Täck med ett lager ost- och champinjonfyllning. Tryck på en ny crepe och fyll på med spenatfyllning. Fortsätt varva med fyllningarna i några lager. Toppa med en pannkaka. Avsluta med ostsås på toppen och intill sidan, riven ost och klickar med smör.

    Hit kan tårtan förberedas i god tid.
  8. Grädda: Värm upp ugnen på 175°C. Grädda tårtan i 25-30 minuter. Ta ut och skär upp portionsbitar.

Kockens kommentar

Receptet är omfattande, men i sig inte svårt att tillaga. Julia Child var en amerikansk diplomathustru som ägnade sitt liv åt matlagning (läs mer > Om Julia Child). Hon har bland annat skrivit kokboken Den goda franska maten, som är en fantastisk sammanställning av fransk kokkonst (se dito).

Tillhörande recept

Crępes Salée

Sauce Mornay

Fler recept inom Crepes

Liknande recept som Gâteau de Crępes ā la Florentine, klassisk pannkakstårta ā la Florens