Crępes salées - franska pannkakor grundrecept

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Crępes salées - franska pannkakor grundrecept

Lägg till ingredienser

Sats ā 6 st x 15 cm: 2

Ägg

4.0 

styck

Standardmjölk (röd)

2.5 

dl

Vatten

2.5 

dl

Salt

0.5 

tsk

Smör smält

4.0 

msk

Vetemjöl

4.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om pannkakor >

 

 

Så lagas pannkakor >

 

 

Pannkakslagg >

 

 

Crepespanna >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 177

Kcal / portion: 834

GBR (GI) / port: 20

Recept: 1668 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 8%

Kolhydrater: 20%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 472 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 4.0 styck 15%

Standardmjölk (röd) 2.5 dl 9%

Vatten 2.5 dl 0%

Salt 0.5 tsk 0%

Smör smält 4.0 msk 23%

Vetemjöl 4.0 dl 51%

 

Kockskolan:

Om pannkakor > Äts ej

Så lagas pannkakor > Äts ej

Pannkakslagg > Äts ej

Crepespanna > Äts ej

Tillagning (30 min + 2 tim )

  1. Smet: Mjölet skall vara luftigt (siktat). Blanda vätska, ägg och salt i en bunke. Vispa ner mjöl, lite i taget, till en klimpfri smet. Smält smör i pannan och vispa ner överskottet i smeten. Sen behöver pannan inte fettas in mer vid stekning. Smeten skall vara som ovispad grädde i konsistens. Sila smeten om den inte är alldeles slät. Om den är för tjock när man gräddar första pannkakan tillsätts lite vatten teskedsvis. Ställ in smeten i kylskåpet i 2 timmar eller mer.
  2. Grädda på medelhög värme. Den första crępen är en provpannkaka för koll av smetkonsistens, åtgång och rätt stekvärme. Hetta upp infettad  panna på medelhög värme. Ta av från värmen, är pannan för het rinner inte smeten ut ordentligt. Häll en knapp 1/2 dl smet i pannan och luta pannan snabbt åt alla håll så att smeten rinner ut till en tunn rund och jämn kaka. Processen får inte ta mer än ett par sekunder.
  3. Sätt tillbaka pannan på värmen och stek en minut eller lite mer. Lossa kakan med stekspade och rucka på pannan så att kakan lossnar. Lätta lite på pannkakan, när undersidan är ljust gulbrun är det dags att vända.
  4. Vänd crępen med stekspade, eller ta kanten närmast med fingrarna och dra den snabbt upp och vänd ner den. Den skicklige eller djärve vänder kakan i luften genom ett knyck på pannan. Grädda ytterligare i cirka 1/2 minut. Den andra sidan blir sällan brun annat än fläckvis och vänds inåt eller nedåt vid servering. 
  5. Låt pannkakan glida av på en tallrik, eller vänd pannan snabbt över tallriken så att den fina sidan vänds nedåt om den skall rullas eller vikas. 
  6. Vispa om i smeten (mjölet sjunker). Häll i smet som ovan, sätt pannan på värmen och grädda nästa pannkaka utan extra matfett i pannan.
  7. Servera crępens helst direkt, alternativt trava crępes (gärna med smörpapper mellan lagren som på bilden ovan). Crępen kan hållas varma täckta med en tallrik och ställda över sjudande vatten i låg ugnsvärme. De kan också sparas kalla för att sedan värmas upp igen. Crępes serveras som regel med allehanda fyllning inrullad i pannkakan. Man kan förbereda alla i god tid och sedan värma upp dem i ugnen. Passar utmärkt som förrätt.

Kockens kommentar

När man lärt sig denna teknik kan man hålla igång två stepannor samtidigt och grädda 24 crępes på en halvtimme. Franska crępes salées (saltade) är till skillnad från svenska pannkakor tunnare. Svenska crępesrecept är som regel vanliga pannkaksrecept. Crępes sucrées (sockrade) är crępes till efterrätt (se dito recept). Crępes betyder "rynkad" (jämför kräppapper). I Frankrike, i synnerhet på semesterorter, är det vanligt med crepperier i form av gatukök. Läs mer > Om pannkakor.

Alternativ

Crępes sucrées

Svampcrepes

Crepes med skaldjursstuvning

Crepes med räkor

Crepes ā la prins Bertil

Crepes ā la Danny Kaye

Fler recept inom Crepes

Liknande recept som Crępes salées - franska pannkakor grundrecept