
Oxfilé surpris med rödvinssås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 187

Kcal / portion: 597

GBR (GI) / port: 2
Recept: 4777 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 14%
Fett: 11%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Oxfilé skivad 1.2 kilo 31%
Salt 1.0 tsk 0%
Svartpeppar 1.0 krm 0%
Präst hårdost 31% 200.0 gram 16%
Valnötter hackade 1.0 dl 10%
Creme fraiche 1.0 dl 7%
Rödvinssås
Schalottenlök 2.0 styck 1%
Rödvin 4.0 dl 6%
Vatten 1.0 dl 0%
Kalvfond koncentrerad 4.0 msk 2%
Tomatpuré konserv 1.0 msk 0%
Vitpeppar 1.0 krm 0%
Majsstärkelse 1.0 msk 1%
Smör rumsvarmt 100.0 gram 15%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 11%
Matolja 0%
Salt 0%
Kockskolan:
Så ugnssteks oxfilé > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Skapat av: Arla
Tillagning (1 tim 15 min )
- Skiva oxfilé. Salta och peppra köttet.
- Bryn hastigt i smör i en het stekpanna. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat, låt kallna.
- Riv ost. Grovhacka valnötter. Rör ihop ost, nötter och crème fraiche.
- Sås: Skala och finhacka lök. Koka tillsammans med vin, vatten, kalvfond, tomatpuré och peppar cirka 5 minuter. Vispa ner maizena utrört i lite vatten. Hit kan du förbereda.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Klyftpotatis: Skrubba potatisen och avlägsna fula fläckar, men behåll i övrigt skalen. Skär i klyftor. Lägg på ugnsplåt eller i ugnsform. Häll lite olja på klyftorna och strö på lite salt eller örtkrydda. Stek mitt i ugnen i 20-25 minuter till fin gyllenbrun färg. Rör om någon gång.
- Filé: Lägg oströran på köttet. Stek i mitten av ugnen till kärntemperaturen 58°C, i cirka 10 minuter om köttet önskas rosa.
- Värm såsen. Vispa ner smör i klickar. Servera köttet med såsen och klyftpotatis.
Kockens kommentar
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.
Fler recept inom Oxfilé, tournedos
Liknande recept som Oxfilé surpris med rödvinssås
-
Oxfilé med bearnaise, stekt svamp och råstekt potatis
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Tournedos med sparris
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chateaubriand med rödvinssmör och pommes de terre lyonnais
Tid: 50 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Filé mignon/Filet mignon (oxfilé) grundrecept
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Biff Rydberg
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxfilé till större sällskap
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Inbakad oxfilé
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Arla
-
Beef Wellington (Biff Wellington, inbakad oxfilé)
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Tournedos Rossini
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Coeur de filet Provençal, Oxfilé provencale
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan