Oxfilé surpris med rödvinssås

Oxfilé surpris med rödvinssås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 8

Oxfilé skivad

1.2 

kilo

Salt

1.0 

tsk

Svartpeppar

1.0 

krm

Präst hårdost 31%

200.0 

gram

Valnötter hackade

1.0 

dl

Creme fraiche

1.0 

dl

 

Rödvinssås

 

 

 

Schalottenlök

2.0 

styck

Rödvin

4.0 

dl

Vatten

1.0 

dl

Kalvfond koncentrerad

4.0 

msk

Tomatpuré konserv

1.0 

msk

Vitpeppar

1.0 

krm

Majsstärkelse

1.0 

msk

Smör rumsvarmt

100.0 

gram

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Matolja

 

 

Salt

 

 

 

Kockskolan:

 

Så ugnssteks oxfilé >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 187

Kcal / portion: 597

GBR (GI) / port: 2

Recept: 4777 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 14%

Fett: 11%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 319 gram)

Ingredienser

Visa:

Oxfilé skivad 1.2 kilo 31%

Salt 1.0 tsk 0%

Svartpeppar 1.0 krm 0%

Präst hårdost 31% 200.0 gram 16%

Valnötter hackade 1.0 dl 10%

Creme fraiche 1.0 dl 7%

 

Rödvinssås 

Schalottenlök 2.0 styck 1%

Rödvin 4.0 dl 6%

Vatten 1.0 dl 0%

Kalvfond koncentrerad 4.0 msk 2%

Tomatpuré konserv 1.0 msk 0%

Vitpeppar 1.0 krm 0%

Majsstärkelse 1.0 msk 1%

Smör rumsvarmt 100.0 gram 15%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 11%

Matolja 0%

Salt 0%

 

Kockskolan:

Så ugnssteks oxfilé > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Skapat av: Arla

Tillagning (1 tim 15 min )

  1. Skiva oxfilé. Salta och peppra köttet.
  2. Bryn hastigt i smör i en het stekpanna. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat, låt kallna.
  3. Riv ost. Grovhacka valnötter. Rör ihop ost, nötter och crème fraiche.
  4. Sås: Skala och finhacka lök. Koka tillsammans med vin, vatten, kalvfond, tomatpuré och peppar cirka 5 minuter. Vispa ner maizena utrört i lite vatten. Hit kan du förbereda.
  5. Sätt ugnen på 225°C.
  6. Klyftpotatis: Skrubba potatisen och avlägsna fula fläckar, men behåll i övrigt skalen. Skär i klyftor. Lägg på ugnsplåt eller i ugnsform. Häll lite olja på klyftorna och strö på lite salt eller örtkrydda. Stek mitt i ugnen i 20-25 minuter till fin gyllenbrun färg. Rör om någon gång.
  7. Filé: Lägg oströran på köttet. Stek i mitten av ugnen till kärntemperaturen 58°C, i cirka 10 minuter om köttet önskas rosa.
  8. Värm såsen. Vispa ner smör i klickar. Servera köttet med såsen och klyftpotatis.

Kockens kommentar

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.


Fler recept inom Oxfilé, tournedos

Liknande recept som Oxfilé surpris med rödvinssås