Krustader med njursauté (plockmat)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Krustader med njursauté (plockmat)

Lägg till ingredienser

Antal: 8

Krustadskal små

8.0 

styck

Kalvnjure

200.0 

gram

el. lammnjure

 

 

Svamp färsk

100.0 

gram

t.ex. kantareller

 

 

Vetemjöl

1.0 

msk

Vatten

0.5 

dl

Kalvfond koncentrerad

0.5 

msk

Grädde (matlagningsgrädde)

1.0 

dl

Sojasås

1.5 

tsk

Smör till stekning

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Persilja till garnering

 

 

 

Tillval:

 

Sallat

 

 

Smör smält till pensling

 

 

 

Kockskolan:

 

Om krustader >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 234

Kcal / portion: 148

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1186 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 15%

Kolhydrater: 15%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 63 gram)

Ingredienser

Visa:

Krustadskal små 8.0 styck 53%

Kalvnjure 200.0 gram 20%

el. lammnjure 0%

Svamp färsk 100.0 gram 2%

t.ex. kantareller 0%

Vetemjöl 1.0 msk 3%

Vatten 0.5 dl 0%

Kalvfond koncentrerad 0.5 msk 1%

Grädde (matlagningsgrädde) 1.0 dl 13%

Sojasås 1.5 tsk 0%

Smör till stekning 1.0 msk 8%

Salt och peppar 0%

Persilja till garnering 0%

 

Tillval:

Sallat 0%

Smör smält till pensling 0%

 

Kockskolan:

Om krustader > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Rensa och skiva svamp (skölj den inte). Putsa bort eventuellt fett från njurarna och skär dem i små tärningar. Finhacka persilja.
  2. Pensla köpekrustader invändigt med lite smält smör, eller lägg i en bit sallatsblad i botten, så behåller de sin krispighet bättre (se kommentar nedan).
  3. Torrstek svampen i panna på medelhög värme tills all utrinnande vätska försvunnit i pannan. Tillsätt smör och efterstek några minuter tills svampen fått lite färg och krympt ihop. Salta lätt. Ta ur och lägg åt sidan.
  4. Bryn njuren i panna på medelhög värme med lite extra matfett i cirka 3 minuter, tills den fått fin färg. Rör om ett par gånger.
  5. Lägg tillbaka svampen och strö över mjöl. Rör om. Tillsätt vatten, fond och grädde. Låt småkoka 3-5 minuter tills stuvningen tjocknat något. Späd med vatten om den är för tjock. Smaka av med soja, salt och peppar.
  6. Fördela i krustader. Garnera med persilja.

Kockens kommentar

Detta recept är en variant av klassisk engelsk Steak and kidney pie (se dito recept). Sautén kan även smaksättas med lite sherry eller madeira. Lite finhackad fräst lök passar likaså. Servera krustaderna som plockmat eller som tillbehör. Bäst är om man själv tillagar krustaderna. De färdiglagade krustaderna som finns i handeln varken smakar särskilt gott eller fungerar speciellt väl. Med fuktiga ingredienser mjuknar dessa snabbt, vilket inte hemlagade gör. Hemlagade blir krispiga och smakrika. Se recept > Hemlagade krustader. Läs mer om krustader > klicka på ingrediensen.

Passar till

Hemlagade krustader

Steak and kidney pie

Fler recept inom Krustader, vol-au-vents ¤

Liknande recept som Krustader med njursauté (plockmat)