Engelsk översättning light cream, single cream

Fransk översättning crème légère, Crème fleurette légère

Italiensk översättning panna da cucina

Matlagningsgrädde är grädde med medel fetthalt (15%). Den framställs genom att homogeniserad fet grädde blandas ut med skummjölk. Den har lång hållbarhet tack vare högpastorisering. Läs mer > Om grädde. Där finns också en beskrivning av gräddsorterna i olika länder.

  • Fetthalt: 15%+. Ej vispbar.
  • Smak: Tunn, gräddig smak.
  • Alternativ vara: Vispgrädde, mellangrädde eller vegetabiliska produkter (läs mer > Vegetabiliska gräddprodukter).
  • Försäljning: Förekommer med 15% fetthalt. Även laktosfri (läs mer Låglaktosgrädde). 
  • Förvaras kallt vid högst +8°C. Ej lämplig att frysas.
  • Hållbarhet: 4 veckor. Öppnad 4-7 dagar.

SÅ ANVÄNDS MATLAGNINGSGRÄDDE

Som namnet anger används den till matlagning, men är inte vispbar. Passar till såser, grytor, soppor och desserter. Matlagningsgrädde kan på grund av sin lägre fetthalt "skära sig" i kombination med mycket lök, vin, senap och tomat. För att motverka detta rekommenderas ibland redning, vilket framgår på förpackningen.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-10

Läs mer

Om grädde

Laktosfria gräddprodukter

Vegetabiliska gräddprodukter

Recept med Matlagningsgrädde

Det finns 85 recept med Matlagningsgrädde