Matlagningsgrädde

Matlagningsgrädde

(matlagningsgrädde (fett 15%+), Kelda matlagningsgrädde (fett 15%), lättgrädde, Milda Mat (fett 15%))

Engelsk översättning cooking cream, single cream (fat 18%), USA: light cream (fat 18-30%)

Fransk översättning crème légère fluide, crème légère semi-épaisse (graisse 15%+), crème cuisine (graisse 15%+)

Italiensk översättning panna cucina (grassi 15%+)

Tysk översättning Kochsahne (Fett 15%+)

Spansk översättning nata cocinar (grasa 15%+)

Matlagningsgrädde (fr. crème de cuisine) är grädde med medel fetthalt (15%). Den framställs genom att homogeniserad fet grädde blandas ut med skummjölk. Den har lång hållbarhet tack vare högpastorisering. Läs mer > Om grädde. Se recept, se "recept till höger om bilden ovan.

  • Fetthalt: 15%+. Ej vispbar.
  • Smak: Tunn, gräddig smak.
  • Alternativ vara: Vispgrädde, mellangrädde eller vegetabiliska produkter (läs mer > Vegetabiliska gräddprodukter).
  • Försäljning: Förekommer med 15% fetthalt. Även laktosfri (läs mer Låglaktosgrädde) och vegetabiliska alternativ (Milda Mat 15%). 
  • Förvaras kallt vid högst +8°C. Ej lämplig att frysas.
  • Hållbarhet: 4 veckor. Öppnad 4-7 dagar.

Vegetabilisk "matlagningsgrädde" är ett alternativ, till exempel Milda Mat med fetthalt 15%. Läs mer > Vegetabiliska gräddprodukter.

SÅ ANVÄNDS MATLAGNINGSGRÄDDE

Som namnet anger används den till matlagning, men är inte vispbar. Passar till såser, grytor, soppor och desserter. Matlagningsgrädde kan på grund av sin lägre fetthalt "skära sig" i kombination med mycket lök, vin, senap och tomat. För att motverka detta rekommenderas ibland redning, vilket framgår på förpackningen.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-09