Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 180

Kcal / portion: 733

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2933 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 12%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Smördeg 400.0 gram 54%
Ägg 1.0 styck 2%
Mjölk el. vatten 1.0 msk 0%
Bakplåtspapper Äts ej
Fyllning:
Kycklingbröst utan skinn 2.0 styck 13%
Kycklingbuljong hemlagad 5.0 dl 1%
Champinjoner färska 300.0 gram 3%
Smör 40.0 gram 10%
Vetemjöl 4.5 msk 5%
Vispgrädde 1.0 dl 12%
Tillval:
Vitt vin 0%
Kockskolan:
Om vol-au-vent > Äts ej
Så stuvar man > Äts ej
Så kokas höns, kyckling > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 45 min )
Se film, klicka på "Gourmand" under bilden ovan. Fyllningen bör tillredas i förväg och sedan värmas upp inför fyllning av vol-au-vent. Detta för att inte brödbägarna skall mjukna och falla ihop.
- Kyckling: Koka upp buljong i en kastrull. Lägg i kycklingfiléerna och låt sjuda på svag värme i 30 minuter. Lägg åt sidan.
- Svamp: Skölj champinjoner och dela dem i fyra delar. Koka 5 minuter i buljongen. Alternativ pudra dem med mjöl och lättstek dem i panna med smör utan att de ändrar färg. Lägg åt sidan, spar buljongen.
- Tillval tryffel: Förväll (lättkoka) lite skivad tryffel i vitt vin.
- Stuvning: Vispa samman smör och mjöl i en kastrull på medel värme. Tillsätt buljong och grädde. Låt sjuda i 10 minuter så att såsen blir krämig och lite trögflytande. Skär kycklingen i tärningar. Tillsätt svamp och kyckling. Ställ åt sidan.
- Bouchée: Baka små vol-au-vent enligt recept > Hembakad vol-au-vent. Det tar cirka 45 minuter.
- Servera: Värm upp stuvningen och fyll brödkopparna som helst skall vara nybakade. Lägg på locket. Kalla koppar kan värmas upp i ugn 180°C i 5 minuter. Servera.
Kockens kommentar
Serveras bakverket med kniv och gaffel är det en fördel om botten på vol-au-ventens borttagits. Skall bouchéen ätas med handen måste den finnas kvar. Läs mer, se recept > Hemlagad vol-au-vent.Vol-au-vent (fr. flyga i luften): I Frankrike skiljer man på vol-au-vent som är 15-20 centimeter breda och på "bochées" som är 6-8 cm (detta recept). En bouchée serveras som förrätt, aptitretare, drinktilltugg. Namnet vol-au-vent skapat av mästerkocken Caręme som ville skapa ett luftigt bröd. Läs mer > Om vol-au-vent.
Alternativ
Fler recept inom Krustader, vol-au-vents ¤
Liknande recept som Bouchée ā la Reine, drottningens vol-au-vent
-
Klassiska friterade krustadskal av frityrsmet
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Hembakad vol-au-vent (bouchées)
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bouchée ā la Reine, drottningens vol-au-vent
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lobster Newburg, hummerfylld vol-au-vent
Tid: 30 min (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Krustader med kräftskagen (plockmat)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Krustader med kycklingleversauté (plockmat)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Prästost, löjrom och ägg i pajskal
Tid: 3 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Peter Jelksäter, Kocklandslaget
-
Krustader med njursauté (plockmat)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxkrustader med avokadokräm
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Krustader med kräftskagen
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan