För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Honungs- och pepparglaserad fransyska med rostade rotfrukter och morotsdipp

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Fransyska nöt

600.0 

gram

Sesamfrön

1.0 

msk

Syltlök

1.0 

dl

 

Marinad:

 

Honung

0.5 

dl

Sojasås

1.0 

dl

Ingefära färskriven

1.0 

msk

Rapsolja neutral

1.0 

dl

Svartpeppar

1.5 

msk

Anis hel

1.0 

msk

Timjan

1.0 

msk

 

Rotfrukter:

 

Morot

3.0 

styck

Palsternacka

3.0 

styck

Potatis

6.0 

st små

Vitlök torkad

3.0 

klyftor

Gul lök

2.0 

st små

Timjan torkad

2.0 

msk

Timjan färsk

 

 

Flingsalt

 

 

Rapsolja kallpressad

 

 

 

Röra:

 

Morot

4.0 

styck

Yoghurt grekisk

1.0 

dl

Citronskal

1.0 

styck

Ingefära färskriven

1.0 

msk

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

 

Kockskolan:

 

Så lagas nötfransyska >

 

 

Så ugnslagas nötstek >

 

 

Om rumstemperering >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Santa Carolina Barrica Selection Reserve

Smakrikt rött vin
Pris: 89 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 126

Kcal / portion: 715

GBR (GI) / port: 3

Recept: 2862 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 6%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 569 gram)

Ingredienser

Visa:

Fransyska nöt 600.0 gram 22%

Sesamfrön 1.0 msk 2%

Syltlök 1.0 dl 2%

 

Marinad:

Honung 0.5 dl 8%

Sojasås 1.0 dl 2%

Ingefära färskriven 1.0 msk 0%

Rapsolja neutral 1.0 dl 28%

Svartpeppar 1.5 msk 1%

Anis hel 1.0 msk 0%

Timjan 1.0 msk 0%

 

Rotfrukter:

Morot 3.0 styck 4%

Palsternacka 3.0 styck 8%

Potatis 6.0 st små 7%

Vitlök torkad 3.0 klyftor 1%

Gul lök 2.0 st små 2%

Timjan torkad 2.0 msk 1%

Timjan färsk 0%

Flingsalt 0%

Rapsolja kallpressad 0%

 

Röra:

Morot 4.0 styck 5%

Yoghurt grekisk 1.0 dl 5%

Citronskal 1.0 styck 0%

Ingefära färskriven 1.0 msk 0%

Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%

 

Kockskolan:

Så lagas nötfransyska > Äts ej

Så ugnslagas nötstek > Äts ej

Om rumstemperering > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Kock: Kocklandslaget

Uppdragsgivare: Svensk Raps

Tillagning (2 tim + 4 tim )

  1. Låt steken bli rumstempererad. Det tar cirka 4 timmar för 1 kilo kött och 8 timmar för 2 kilo. Kylskåpskallt kött tar närmare 1 timme extra tillagningstid.
  2. Sätt ugnen på 150°C.
  3. Marinad: Blanda honung, soja, ingefära och olja. Krossa och tillsätt svartpeppar, anisfrö och timjan.
  4. Kött: Pensla köttet med 1/3-del av marinaden. Strö på kryddblandningen i ett jämt lager.
  5. Sätt i en stektermometer så att spetsen hamnar mitt i köttet. Stek köttet i cirka 1 ½ timme, till kärntemperatur (innertemperatur) 56°C.
  6. Pensla köttet med marinaden minst 2 gånger under stektiden. Låt svalna.
  7. Skiva köttet tunt och lägg på ugnsplåt. Pensla eller häll på mer marinad. Täck köttet med folie.
  8. Röra: Koka morot mjuk. Mixa alla ingredienser i en matberedare. Smaka av med salt och peppar.
  9. Rostade rotfrukter: Sätt ugnen på 200°C.
  10. Dela rotfrukter och lök i grova bitar. Lägg alla ingredienser utom färsk timjan på en oljad ugnsplåt och rosta i cirka 15 minuter.
  11. Strö på flingsalt och färsk timjan på rotfrukterna vid servering.
  12. Värm köttet i ugnen strax innan servering. Strö på sesamfrön och hackad syltlök vid serveringen.

Kockens kommentar

Kocken rekomenderar naturbeteskött.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Ugnsstekt nötkött, nötstek

Liknande recept som Honungs- och pepparglaserad fransyska med rostade rotfrukter och morotsdipp