För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Nötbog i lergryta med rotsaker

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Bogstek av nöt

800.0 

gram

Morot

2.0 

styck

Sticklök, smålök

8.0 

styck

Potatis

8.0 

styck

Smör normalsaltat

30.0 

gram

Kalvbuljong avfettad

6.0 

dl

el. kalvfond konc. + vatten }

 

 

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så ugnslagas nötbog >

 

 

Så ugnslagas nötstek >

 

 

Laga bindvävsrikt kött >

 

 

Lergryta >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 89

Kcal / portion: 474

GBR (GI) / port: 4

Recept: 1898 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 3%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 536 gram)

Ingredienser

Visa:

Bogstek av nöt 800.0 gram 45%

Morot 2.0 styck 4%

Sticklök, smålök 8.0 styck 9%

Potatis 8.0 styck 28%

Smör normalsaltat 30.0 gram 11%

Kalvbuljong avfettad 6.0 dl 3%

el. kalvfond konc. + vatten } 0%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Så ugnslagas nötbog > Äts ej

Så ugnslagas nötstek > Äts ej

Laga bindvävsrikt kött > Äts ej

Lergryta > Äts ej

Tillagning (2 tim 30 min )

  1. Lägg lergryta i kallt vatten i cirka 20 minuter.
  2. Skala steklök och morötter. Skär morötterna i bitar. Dela potatis. Bind ihop nötbogen med bindgarn.
  3. Tag upp grytan ur vattnet. Lägg i nötbogen. Lägg på lök och morötter. Slå på kalvbuljong. Klickar över smör. Strö över salt. Lägg på locket.
  4. Sätt in i kall ugn. Sätt ugnen på 175°C. Låt den stå i cirka 2 timmar.
     

Kockens kommentar

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Ugnsstekt nötkött, nötstek

Liknande recept som Nötbog i lergryta med rotsaker