Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 90

Kcal / portion: 467

GBR (GI) / port: 4
Recept: 1870 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 3%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Bogstek av nöt 800.0 gram 45%
Morot 2.0 styck 4%
Smålök 8.0 styck 8%
Potatis 8.0 styck 29%
Smör normalsaltat 30.0 gram 12%
Kalvbuljong avfettad 6.0 dl 3%
el. kalvfond konc. + vatten 0%
Kockskolan:
Så ugnslagas nötbog > Äts ej
Så ugnslagas nötstek > Äts ej
Laga bindvävsrikt kött > Äts ej
Lergryta > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim 30 min )
- Lägg lergryta i kallt vatten i cirka 20 minuter.
- Skala steklök och morötter. Skär morötterna i bitar. Dela potatis. Bind ihop nötbogen med bindgarn.
- Tag upp grytan ur vattnet. Lägg i nötbogen. Lägg på lök och morötter. Slå på kalvbuljong. Klickar över smör. Strö över salt. Lägg på locket.
- Sätt in i kall ugn. Sätt ugnen på 175°C. Låt den stå i cirka 2 timmar.
Kockens kommentar
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.
Fler recept inom Ugnsstekt nötkött, nötstek
Liknande recept som Nötbog i lergryta med rotsaker
-
Oxstek (nötstek) i ugn tillagad på klassiskt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Högrevsstek i ugn
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Långsamt ugnslagad högrevsstek av högrevskärna/högrevshjärta
Tid: 30 min (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostad högrev med kantareller, rotsakscreme och friterad baguette
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ugnsstekt apelsinglaserad bogstek med stjärnanis
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Luffarstek/luffarbiff (fjäderbladsbogstek, flat iron steak)
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Nötbog i lergryta med rotsaker
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ungstekt oxbringa
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ugnslagad marinerad oxbringa
Tid: 2 tim 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ugnsgrillad flankstek
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan