Högrevsstek i ugn

Foto: Foods101 with Deronda

Högrevsstek i ugn

Lägg till ingredienser

Portioner: 8

Högrev nöt benfri

1600.0 

gram

Smör till stekning

 

 

Aluminiumfolie

 

 

 

Tillbehör:

 

Gul lök

2.0 

st stora

Morot

4.0 

st stora

Potatis

1.6 

kilo

 

Smaksättningsalternativ:

 

Rosmarin

 

 

Timjan

 

 

Oregano

 

 

Vitlök

 

 

Lagerblad

 

 

Svartpeppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas högrev >

 

 

Sås till nöt, vilt, inälvor >

 

 

Ugnsform

 

 

Så grillas kött >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 106

Kcal / portion: 452

GBR (GI) / port: 8

Recept: 3618 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 3%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 428 gram)

Ingredienser

Visa:

Högrev nöt benfri 1600.0 gram 61%

Smör till stekning 0%

Aluminiumfolie Äts ej

 

Tillbehör:

Gul lök 2.0 st stora 4%

Morot 4.0 st stora 6%

Potatis 1.6 kilo 30%

 

Smaksättningsalternativ:

Rosmarin 0%

Timjan 0%

Oregano 0%

Vitlök 0%

Lagerblad 0%

Svartpeppar 0%

 

Kockskolan:

Så lagas högrev > Äts ej

Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej

Ugnsform Äts ej

Så grillas kött > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Tillagning (20 min + 4 tim )

Se film, klicka på "Doronda" under bilden.

  1. Sätt ugnen på 100, 125 eller 150°C. I filmen = 160°C. Lägre temperatur ger saftigare kött, men tar längre tid.
  2. Salta köttet och gnid in det med mjöl på amerikanskt vis om så önskas.
  3. Bryn köttet runt om i smör/olja till fin stekyta. En stor stek kan brynas i ugn på högsta värme, liggande i långpanna eller ugnsform (se filmen). Sänk sedan värmen. Ta ut köttet.
  4. Skala och skiva lök i ganska stora ringar. Lägg ut ringar på ugnsplåt eller helst i en ugnsform (se dito). Lägg köttet ovanpå. Lägg på lock eller täck ordentligt med aluminiumfolie så att inte köttspadet dunstar. Sätt in i ugnen.
  5. Stektid cirka: 3,5 timme i 150°C, 4,5 timme i 125°C och 5,5 timme i 100°C. Se nedan.
  6. Rotsaker: Ansa rotsaker enligt egen önskemål och skär i stora bitar. Stoppa in dem under folien den sista timmen vid 150°C, efter 1,5 timmar vid 125°C. Vid 100°C kan de vara med från början. Det kan vara svårt att få plats med potatisen, som i så fall kokas.
  7. Steksky: Köttet bör efter ett par timmar ha saftat sig väl och avgett bra med sky. Om inte, tillsätt lite hett vatten eller buljong när rotsakerna tillsätts. För extra smak av skyn kan olika kryddor tillsättas som pepparkorn, rosmarin eller timjan.
  8. Testa med en gaffel att köttet är mört. Ta ut och låt vila 15-30 minuter.
  9. Sås: Sila skyn och servera till köttet. Alternativt red en sås med grädde eller smör.

Kockens kommentar

Högrev är ett smakrikt kött med varierande mörhetsgrad. Högrevskärnan är mörast (läs mer > klicka på ingrediensen). Se recept via länk nedan. Högrev är snarlikt entrecote och ett mycket prisvärt kött. Det är inte lika mört och kräver längre tillagningstid. Läs mer > Så lagas högrev.

Tillagningsnorm för bräserad/ugnslagad stek:

 Högrev  ~2 kg

Rosaröd

Medium

Välstekt

 Kärntemp.

50-55°C

55-60°C

60-65°C

 Ugn 150°C

3 tim

3,5 tim

4 tim

 Ugn 125°C

4 tim

4,5 tim

5 tim

 Ugn 100°C

5 tim

5,5 tim

6 tim

Detta är normtal. Det kan ta både kortare och längre tid än vad som anges. Läs mer > Så lagas högrev.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

 

Alternativ

Högrevsstek av högrevskärna

Fler recept inom Ugnsstekt nötkött, nötstek

Liknande recept som Högrevsstek i ugn