Rostad högrev med kantareller, rotsakscreme och friterad baguette

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rostad högrev med kantareller, rotsakscreme och friterad baguette

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Högrev nöt benfri

600.0 

gram

 

Tillbehör:

 

Morot

1.0 

styck

Kålrot

0.5 

st liten

Palsternacka

1.0 

styck

Gul lök

1.0 

styck

Matolja (rapsolja)

2.0 

dl

Baguette, bagett

6.0 

skivor

Kantareller färska

100.0 

gram

Smör till stekning

1.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Så lagas högrev >

 

 

Så friterar man >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 238

Kcal / portion: 736

GBR (GI) / port: 1

Recept: 2944 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 19%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 309 gram)

Ingredienser

Visa:

Högrev nöt benfri 600.0 gram 28%

 

Tillbehör:

Morot 1.0 styck 1%

Kålrot 0.5 st liten 3%

Palsternacka 1.0 styck 2%

Gul lök 1.0 styck 2%

Matolja (rapsolja) 2.0 dl 54%

Baguette, bagett 6.0 skivor 6%

Kantareller färska 100.0 gram 1%

Smör till stekning 1.0 msk 3%

 

Kockskolan:

Så lagas högrev > Äts ej

Så friterar man > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Tillagning (30 min + 4 tim )

  1. Sätt ugnen på 100°C.
  2. Tillbehör: Skala rotsaker och lök. lägg i en stor form. Ringla över lite olja.
  3. Ugnslaga: Ställ in rotsakerna nertill i ugnen på en plåt. Lägg högreven på galler ovanför, så att stekfettet droppar ner i formen. Låt stå i ugnen 3-5 timmar tills högreven nästan faller isär. Tiden beror på hur mört köttet är.
  4. Låt köttet svalna något. Dra isär den i bitar.
  5. Puré: Mixa rotsakerna i matberedare med resten av oljan till en puré.
  6. Fritera: Smula sönder baguette. Hetta upp olja och fritera brödsmulorna gyllene. Låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt.
  7. Stek kantareller i smör.
  8. Servera: Lägg upp puré, kött och kantareller. Strö över baguettesmulorna.

Kockens kommentar

Det här är en lätt måltid (portionsvikt 300 gram). Öka ingrediensmängden eller servera bröd till för en full måltid. Tillagning 1 till 3 kan tillredas i god tid och värmas på inför servering. Högrevskött, fantastiskt, massor med smak och lättlagat. Skjutsa in i ugnen och den sköter sig själv.

Tillagningsnorm för bräserad/ugnslagad stek:

 Högrev 1-2 kg

Rosaröd

Medium

Välstekt

 Kärntemp.

50-55°C

55-60°C

60-65°C

 Ugn 150°C

3 tim

3,5 tim

4 tim

 Ugn 125°C

4 tim

4,5 tim

5 tim

 Ugn 100°C

5 tim

5,5 tim

6 tim

Detta är normtal. Det kan ta både kortare och längre tid än vad som anges. Läs mer > Så lagas högrev.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.



Alternativ

Högrevsstek

Fler recept inom Ugnsstekt nötkött, nötstek

Liknande recept som Rostad högrev med kantareller, rotsakscreme och friterad baguette