Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 97

Kcal / portion: 610

GBR (GI) / port: 7
Recept: 3659 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 2%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Bogstek av nöt 1.5 kilo 44%
Salt 0%
Apelsin hel 2.0 styck Äts ej
Glasyr:
Apelsin hel 2.0 styck 4%
Stjärnanis 4.0 styck 0%
Honung 1.0 dl 13%
Tillbehör:
Sötpotatis 5.0 styck 28%
Olivolja 2.0 tsk 2%
Pak Choy 1.0 styck 1%
Broccoli 1.0 huvud 3%
Salladslök 2.0 styck 0%
Ostronsås } 4.0 msk 2%
Sesamfrön 1.0 tsk 0%
Kockskolan:
Så ugnslagas nötbog > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 15 min )
Se film, klicka på "Hayden Quinn" under bilden.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Glace: Halvera hälften av apelsinerna och pressa ut juicen. Mosa 2 av 3 stjärnanis till pulver.
- Häll apelsinjuicen i kastrull. Tillsätt honung, stjärnanis och smält samman på svag värme.
- Ugn: Skiva några apelsiner och bre ut på en ugnsplåt eller i en stor ugnsform. Placera köttstycket ovanpå. Salta. Pensla köttet med apelsinhonung. Sätt in i ugn. Det tar cirka 1 timme för väl mörad nötbog.
- Sötpotatis: Dela potatisen i stora bitar. Lägg på ugnsplåt. Häll på lite olja och salta. Sätt in i ugnen i 40 minuter.
- Ta samtidigt ut köttet och pensla med glaseringen. Sätt tillbaka i ugnen.
- Grönsaker: Ansa och grovskär i bitar. Lättkoka grönsakerna. Låt rinna av och lägg i serveringsskål. Tillsätt ostronsås. Strö över sesamfrön.
- Ta ut köttet vid kärntemperatur cirka 60-70°C. Låt vila en stund. Skär upp tvärs fibrerna och servera.
Kockens kommentar
Bogsteken bör vara väl mörad, alternativt kan kalvbog användas.Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.
Fler recept inom Ugnsstekt nötkött, nötstek
Liknande recept som Ugnsstekt apelsinglaserad bogstek med stjärnanis
-
Oxstek (nötstek) i ugn tillagad på klassiskt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Högrevsstek i ugn
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Långsamt ugnslagad högrevsstek av högrevskärna/högrevshjärta
Tid: 30 min (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostad högrev med kantareller, rotsakscreme och friterad baguette
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ugnsstekt apelsinglaserad bogstek med stjärnanis
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Luffarstek/luffarbiff (fjäderbladsbogstek, flat iron steak)
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Nötbog i lergryta med rotsaker
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ungstekt oxbringa
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ugnslagad marinerad oxbringa
Tid: 2 tim 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ugnsgrillad flankstek
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan