Salladslök

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Salladslök

(sallatslök, piplök, vårlök, grön lök, Så tillagas salladslök)

Latin: Allium fistulosum

Engelsk översättning spring onion, scallion, green onion

Fransk översättning ciboule, cebettes

Salladslök ser ut som en liten purjolök och blir upp till 3 dm hög innan den skördas. Den kallas ibland felaktigt för vårlök på grund av salladslökens engelska namn "spring onion". Vårlök är egentligen namn på en liten gul liljeväxt (Gagea lutea), som blommar tidigt på våren. I asiatiska länder skördas salladslök ofta senare varvid den mer liknar en purjolök. Liksom purjon bildar den inte en lök utan består av ihåliga stjälkar och blad. Den nedre delen som växer under jord är vit och blasten ovan jord är grön. Det finns även röd salladslök. Arten anses härstamma från Asien.

  • Vikt: Runt 30 gram per styck.
  • Smak: Salladslök har mild löksmak. 
  • Alternativ: Purjolök m.fl. mildare löksorter.
  • Försäljning: Säljs färsk året om i butik. Svenskodlad maj-augusti.  
  • Förvaras helst kallt i kylskåp +2 till +4°C, gärna i plastpåse för att inte torka ut. Hållbar några veckor.

PS: De engelska begreppen skiljer sig lite åt på olika platser. Spring onion används i England, green onion i USA.


SÅ ANVÄNDS SALLADSLÖK

Salladslök äts rå eller tillagad. Den kan användas som annan lök, men förekommer mest i sallader och soppor, samt flitigt wokad i det thailändska och kinesiska köket.


SÅ TILLAGAS SALLADSLÖK

Ansa: Skär bort rotfästet och den grövsta övre, flikika, gröna delen. Skölj och skär i bitar vid behov. Används ofta hel.

Kokt salladslök: Lättkokas.

Koktid: 2-3 minuter för att mjukna. Tål längre koktider.

Stekt sallatslök: Fräs hel eller skivad lök några minuter i smör. Den bör vara al dente, inte för länge stekt. Serveras ljummen eller kall.

Läs mer

Purjolök

Tillagning grönsaker }

Recept med Salladslök

Det finns 131 recept med Salladslök