Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 58

Kcal / portion: 445

GBR (GI) / port: 3
Recept: 890 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 2%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Färdig wontondeg 20.0 plattor 46%
Fyllning:
Fläskfärs 120.0 gram 33%
Sojasås kinesisk 1.0 msk 1%
Shaoxing, kinesiskt vin } 1.0 msk %
Majsstärkelse 1.0 msk 3%
Strösocker 1.0 tsk 2%
Sesamolja 1.0 tsk 4%
Ingefära färskriven 1.0 tsk 0%
Vitlök 1.0 klyfta 1%
Salladslök 0.5 styck 0%
Svartpeppar nymald 1.0 krm 0%
Soppa:
Hönsbuljong avfettad 12.0 dl 7%
Vitlök 3.0 klyftor Äts ej
Ingefära färsk 25.0 gram Äts ej
Salladslök 2.0 styck 1%
Sojasås kinesisk 1.0 msk 1%
Garnering:
Salladslök 0.5 styck 0%
el. persilja 0%
Kockskolan:
Om asiatisk dumplings > Äts ej
Om dumplings > Äts ej
Om vårrullar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Se film, klicka på "Seonkyoung" under bilden.
- Fyllning: Lägg i en bunke köttfärs, soja, shaoxing eller torr sherry, majsstärkelse, socker, sesamolja, riven ingefära, riven vitlök och hackad salladslök. Mal svartpeppar över. Blanda väl.
- Soppbas: Häll buljong i en gryta. Skala och krossa vitlök. Skiva ingefära inklusive skal. Tillsätt detta i grytan. Halvera salladslök och tillsätt. Tillför soja. Koka upp och låt sedan sjuda på svag värme i 10 minuter. Stäng av värmen.
- Dumplings: Används 4-kantiga ark. Lägg en lätt fuktad duk över arken så att kanterna inte torkar under arbetes gång. Ta ett ark och fukta två sidokanter med blött finger. Lägg en tesked smet i mitten. Vik ihop arket till en trekant och tryck till runt smeten så att degkanterna klistrar ihop. Fukta ena hörnet och vik ihop hörnen. Tryck till så att degen klistrar ihop. Upprepa samma procedur med resten av degplattorna.
- Soppa: Ta bort grönsakerna ur soppan. Koka upp. När det kokar läggs wontonbitarna i soppan. Låt koka i 10-15 minuter tills wontonen är genomkokta. Smaka av med salt och peppar.
- Garnering: Skiva salladslök och hacka koriander eller persilja. Häll upp soppan i tallrikar och garnera.
Kockens kommentar
Wonton är en variant av dumplings (läs mer > Om dumplings). Degen (eng. wonton wrappers) innehåller ägg till skillnad från vanlig vårrulledeg. Soppan innehåller ofta även nudlar och kallas då för Wonton noodles (se dito recept). Soppan är traditionellt populär i södra Kina, Indonesien, Malaysia, Singapore och Thailand. Läs mer > Om vårrullar.Buljong kan tillredas av koncentrerad fond och vatten, men vi rekommenderar hemlagad för smakens skull. Se recept > Hemlagas ljus hönsbuljong, hönsfond.
Shaoxing är ett kinesiskt starkvin som ofta används i matlagning. Finns på Systembolaget som beställningsvara (läs mer, klicka på ingrediensen). I brist på sådan kan torr sherry användas.
Fler recept inom Köttsoppa
Liknande recept som Wonton soup, wontonsoppa - dumplings i kycklingbuljong
-
Klassisk köttsoppa
Tid: 2 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Salta bitens köttsoppa, Uppsalasoppa, Uppsalastuvning
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gulasch, gulaschsoppa, klassisk ungersk köttragu, köttsoppa
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Skotsk lammsoppa
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Borsch/borsjtj - ukrainsk/rysk rödbetssoppa
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk oxsvanssoppa
Tid: 4 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Viltsoppa av köttrester
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxsvanssoppa med vitlökskrutonger
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Broccolisoppa med chorizo
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Brynt kålsoppa med frikadeller
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan