Wonton soup, wontonsoppa - dumplings i kycklingbuljong

Foto: Film: Seonkyoung Longest, wonton soup

Wonton soup, wontonsoppa - dumplings i kycklingbuljong

Lägg till ingredienser

Portioner: 2

Färdig wontondeg

20.0 

plattor

 

Fyllning:

 

Fläskfärs

120.0 

gram

Sojasås kinesisk

1.0 

msk

Shaoxing, kinesiskt vin }

1.0 

msk

el. torr sherry

 

 

Majsstärkelse

1.0 

msk

Strösocker

1.0 

tsk

Sesamolja

1.0 

tsk

Ingefära färskriven

1.0 

tsk

Vitlök

1.0 

klyfta

Salladslök

0.5 

styck

Svartpeppar nymald

1.0 

krm

 

Soppa:

 

Hönsbuljong avfettad

12.0 

dl

Vitlök

3.0 

klyftor

Ingefära färsk

25.0 

gram

Salladslök

2.0 

styck

Sojasås kinesisk

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Garnering:

 

Salladslök

0.5 

styck

Koriander färsk

 

 

el. persilja

 

 

 

Kockskolan:

 

Om asiatisk dumplings >

 

 

Om dumplings >

 

 

Om vårrullar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 58

Kcal / portion: 445

GBR (GI) / port: 3

Recept: 890 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 2%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 764 gram)

Ingredienser

Visa:

Färdig wontondeg 20.0 plattor 46%

 

Fyllning:

Fläskfärs 120.0 gram 33%

Sojasås kinesisk 1.0 msk 1%

Shaoxing, kinesiskt vin } 1.0 msk %

el. torr sherry %

Majsstärkelse 1.0 msk 3%

Strösocker 1.0 tsk 2%

Sesamolja 1.0 tsk 4%

Ingefära färskriven 1.0 tsk 0%

Vitlök 1.0 klyfta 1%

Salladslök 0.5 styck 0%

Svartpeppar nymald 1.0 krm 0%

 

Soppa:

Hönsbuljong avfettad 12.0 dl 7%

Vitlök 3.0 klyftor Äts ej

Ingefära färsk 25.0 gram Äts ej

Salladslök 2.0 styck 1%

Sojasås kinesisk 1.0 msk 1%

Salt och peppar 0%

 

Garnering:

Salladslök 0.5 styck 0%

Koriander färsk 0%

el. persilja 0%

 

Kockskolan:

Om asiatisk dumplings > Äts ej

Om dumplings > Äts ej

Om vårrullar > Äts ej

Tillagning

Se film, klicka på "Seonkyoung" under bilden.

  1. Fyllning: Lägg i en bunke köttfärs, soja, shaoxing eller torr sherry, majsstärkelse, socker, sesamolja, riven ingefära, riven vitlök och hackad salladslök. Mal svartpeppar över. Blanda väl.
  2. Soppbas: Häll buljong i en gryta. Skala och krossa vitlök. Skiva ingefära inklusive skal. Tillsätt detta i grytan. Halvera salladslök och tillsätt. Tillför soja. Koka upp och låt sedan sjuda på svag värme i 10 minuter. Stäng av värmen.
  3. Dumplings: Används 4-kantiga ark. Lägg en lätt fuktad duk över arken så att kanterna inte torkar under arbetes gång. Ta ett ark och fukta två sidokanter med blött finger. Lägg en tesked smet i mitten. Vik ihop arket till en trekant och tryck till runt smeten så att degkanterna klistrar ihop. Fukta ena hörnet och vik ihop hörnen. Tryck till så att degen klistrar ihop. Upprepa samma procedur med resten av degplattorna.
  4. Soppa: Ta bort grönsakerna ur soppan. Koka upp. När det kokar läggs wontonbitarna i soppan. Låt koka i 10-15 minuter tills wontonen är genomkokta. Smaka av med salt och peppar.
  5. Garnering: Skiva salladslök och hacka koriander eller persilja. Häll upp soppan i tallrikar och garnera.

Kockens kommentar

Wonton är en variant av dumplings (läs mer > Om dumplings). Degen (eng. wonton wrappers) innehåller ägg till skillnad från vanlig vårrulledeg. Soppan innehåller ofta även nudlar och kallas då för Wonton noodles (se dito recept). Soppan är traditionellt populär i södra Kina, Indonesien, Malaysia, Singapore och Thailand. Läs mer > Om vårrullar.

Buljong kan tillredas av koncentrerad fond och vatten, men vi rekommenderar hemlagad för smakens skull. Se recept > Hemlagas ljus hönsbuljong, hönsfond.

Shaoxing är ett kinesiskt starkvin som ofta används i matlagning. Finns på Systembolaget som beställnings­vara  (läs mer, klicka på ingrediensen). I brist på sådan kan torr sherry användas.

Fler recept inom Köttsoppa

Liknande recept som Wonton soup, wontonsoppa - dumplings i kycklingbuljong