Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 78

Kcal / portion: 566

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2263 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 5%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Högrev/bog/oxbringa 600.0 gram 36%
Vatten till soppa 1.5 liter 0%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%
Purjolök 0.5 styck 1%
Persilja 8.0 kvistar 0%
Vitpeppar hel 6.0 korn 0%
Salt 1.0 tsk 0%
Rödbeta 3.0 st stora 9%
Potatis 1.0 styck 3%
Rotselleri 50.0 gram 1%
Morot 1.0 styck 2%
Gul lök 1.0 styck 2%
Vitkål ansad 150.0 gram 2%
Smör till stekning 2.0 msk 8%
Vinäger 1.0 msk 0%
Tillbehör:
Smetana } 2.0 dl 34%
Kockskolan:
Så lagas högrev > Äts ej
Om soppor > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 2 tim )
- Skumma av: Ansa köttbiten och lägg i gryta. Koka upp och skumma av.
- Gryta: Skala vitlök och skiva porjo. Tillsätt detta med salt, peppar och persiljestjälkar i grytan. Låt allt sjuda under lock i cirka 2 timmar.
- Skala rödbetor, potatis, rotselleri, morot och lök. Strimla/skiva/tärna detta och vitkål. Spar 1/3-del av betorna. Fräs resten i en kastrull med smör på medelhög värme i 5-10 minuter.
- Buljong: Ta ur köttet ur grytan och packa in det i folie. Sila buljongen och häll det över rödbetsfräset. Låt småkoka tills mjukt, cirka 15 minuter.
- Skär köttet i mindre bitar. Lägg tillbaka i grytan. Tillsätt rödbetsfräset och resten av rödbetorna . Smaka av med vinäger och kryddor. Sjud på låg värme i 5-10 minuter.
- Servera: Lägg upp. Hacka persilja och strö över.
Kockens kommentar
Borsjtj lagas på många sätt. Den gemensamma nämnaren är rödbetor. Grönsaker och rotfrukter kan i övrigt vara nästan vad som helst. Ofta utesluts kött, även om detta ingår i originalet liksom smetana. Borsjtj har sitt ursprung från Ukraina (borsch), men ät klassisk i flera andra Östeuropeiska länder som Ryssland (Borsjtj), Polen (barszcz) och Rumänien (bors). Läs mer > Om soppor.
Fler recept inom Köttsoppa
Liknande recept som Borsch/borsjtj - ukrainsk/rysk rödbetssoppa
-
Klassisk köttsoppa
Tid: 2 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Salta bitens köttsoppa, Uppsalasoppa, Uppsalastuvning
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gulasch, gulaschsoppa, klassisk ungersk köttragu, köttsoppa
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Skotsk lammsoppa
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Borsch/borsjtj - ukrainsk/rysk rödbetssoppa
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk oxsvanssoppa
Tid: 4 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Viltsoppa av köttrester
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxsvanssoppa med vitlökskrutonger
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Broccolisoppa med chorizo
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Brynt kålsoppa med frikadeller
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan