Oxsvanssoppa med vitlökskrutonger

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Oxsvanssoppa med vitlökskrutonger

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Oxsvans med ben

1.2 

kilo

Smör normalsaltat

2.0 

msk

Gul lök

2.0 

styck

Vitlök torkad

4.0 

klyftor

Morot

1.0 

st stor

Rotselleri

200.0 

gram

Vitpeppar hel

5.0 

korn

Rosmarin

1.0 

kvist

Timjan

1.0 

kvist

Vatten

1.5 

liter

Kalvbuljongtärning

3.0 

styck

Rött vin

3.0 

dl

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Morot

1.0 

styck

Palsternacka

1.0 

styck

Rotselleri

200.0 

gram

Blekselleri

2.0 

stjälkar

 

Formfranska

4.0 

skivor

Olivolja

0.5 

dl

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Salt

 

 

 

Kockskolan:

 

Så långkokas kött >

 

 

Så lagas oxsvans >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 94

Kcal / portion: 641

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2565 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 5%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 681 gram)

Ingredienser

Visa:

Oxsvans med ben 1.2 kilo 52%

Smör normalsaltat 2.0 msk 7%

Gul lök 2.0 styck Äts ej

Vitlök torkad 4.0 klyftor Äts ej

Morot 1.0 st stor Äts ej

Rotselleri 200.0 gram Äts ej

Vitpeppar hel 5.0 korn Äts ej

Rosmarin 1.0 kvist Äts ej

Timjan 1.0 kvist Äts ej

Vatten 1.5 liter 0%

Kalvbuljongtärning 3.0 styck 1%

Rött vin 3.0 dl 9%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Morot 1.0 styck 1%

Palsternacka 1.0 styck 3%

Rotselleri 200.0 gram 2%

Blekselleri 2.0 stjälkar 0%

 

Formfranska 4.0 skivor 8%

Olivolja 0.5 dl 15%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%

Salt 0%

 

Kockskolan:

Så långkokas kött > Äts ej

Så lagas oxsvans > %

Tillagning (4 tim )

  1. Tvätta oxsvanskotorna i kallt vatten. Torka av. Skala och grovskär soppkokets rotsaker och lök.
  2. Bryn oxsvansbitarna ordentligt runt om i en stor tjockbottnad kastrull med smör på medelhög värme. Bryn i omgångar och lägg åt sidan. 
  3. Bryn även rotsaker och fräs lök så att även de får färg.
  4. Koka samtidigt upp vatten med buljongtärningar.
  5. Lägg tillbaka köttet i grytan. Tillsätt vin, timjan, rosmarin och pepparkorn. Häll den kokande buljongen över köttet så att det precis täcker.
  6. Koka upp och låt soppan sedan sjuda under lock på svag värme i cirka tre timmar, tills köttet släpper från benet och känns mört.
  7. Krutonger: Sätt ugnen på 200°C. Tärna bröd. Finhacka vitlök. Blanda vitlök med olja och häll det över brödtärningar i en ugnsform. Sätt in i ugnen i cirka 10 minuter tills brödet är krispigt.
  8. Skala och tärna tillbehörsrotsakerna.
  9. Lyft upp köttet ur grytan. Rensa kött från ben. Lägg åt sidan. 
  10. Sila buljongen. Koka rotsakerna i buljongen cirka 15 minuter.
  11. Tillsätt köttet och servera soppa med krutonger.

Kockens kommentar

Denna rätt kan med fördel tillredas i förväg, dagen innan. Tillaga och rensa köttet. Sila buljongen. Ställ kallt över natt. Nästa dag avlägsnas fettkakan som bildats på buljongytan. Värm upp buljongen, red av och smaka av. Tillsätt köttet och värm på.

Alternativ

Klassisk oxsvanssoppa

Oxsvansragu

Kryddstark bräserad oxsvans

Oxsvans tagine

Fler recept inom Köttsoppa

Liknande recept som Oxsvanssoppa med vitlökskrutonger