Kryddstark bräserad oxsvans

Foto: Gordon Ramsay, oxtail

Kryddstark bräserad oxsvans

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Oxsvans med ben

1200.0 

gram

Vetemjöl

4.0 

msk

Smör och/el. matolja

4.0 

msk

Fänkål

1.0 

styck

Gul lök

1.0 

styck

Vitlök

2.0 

klyftor

Chilifrukt röd

1.0 

styck

Ingefära

5.0 

cm

Stjärnanis

2.0 

styck

Korianderfrön hel

1.0 

msk

Sojasås

4.0 

msk

Risvinäger

4.0 

msk

Kycklingbuljong avfettad

10.0 

dl

el. vatten + konc. fond

 

 

 

Sallad:

 

Rädisor

1.0 

knippe

Bananschalottenlök

1.0 

styck

Citronjuice

2.0 

msk

Olivolja

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas oxsvans >

 

 

Om bräsering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 103

Kcal / portion: 618

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2471 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 6%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 602 gram)

Ingredienser

Visa:

Oxsvans med ben 1200.0 gram 54%

Vetemjöl 4.0 msk 5%

Smör och/el. matolja 4.0 msk 17%

Fänkål 1.0 styck 3%

Gul lök 1.0 styck 2%

Vitlök 2.0 klyftor 1%

Chilifrukt röd 1.0 styck 0%

Ingefära 5.0 cm 2%

Stjärnanis 2.0 styck 0%

Korianderfrön hel 1.0 msk 0%

Sojasås 4.0 msk 2%

Risvinäger 4.0 msk 1%

Kycklingbuljong avfettad 10.0 dl 2%

el. vatten + konc. fond 0%

 

Sallad:

Rädisor 1.0 knippe 1%

Bananschalottenlök 1.0 styck 2%

Citronjuice 2.0 msk 0%

Olivolja 2.0 msk 9%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Så lagas oxsvans > Äts ej

Om bräsering > Äts ej

Tillagning (30 min + 3 tim )

Se film, klicka på "Gordon" under bilden.

  1. Förbered: Ansa och grovhacka grönsakerna till grytan. Variera enligt eget önskemål. Det som står i ingredienslistan är det som används i filmen.
  2. Pudra svansbitarna med vetemjöl.
  3. Bryn: Hetta upp olja och/eller smör i gryta. Lägg i köttet och bryn bitarna runt om. Lägg över på fat.
  4. Bryn grönsakerna.
  5. Gryta: Tillsätt svansbitarna och kryddor. Häll på kycklingbuljong till drygt hälften, men inte så att det täcker. Lägg på lock och låt sjuda på svag värme tills mört. Köttet skall lätt kunna lossas från benet. Det tar cirka 3 timmar. Kontrollera att det inte kokar tort i grytan.
  6. Tillbehör: Skölj av rädisorna. Riv av ätbara blad och lägg i en serveringsskål. Dela hälften av rädisorna på mitten och lägg alla i skålen. Salta och peppra. Häll på olivolja. Blanda. 

Kockens kommentar

Oxsvans är en underskattad vara. Prisvärt, lättlagat och mycket gott (läs mer, klicka på ingrediensen). Klassiskt är oxsvanssoppa (läs mer > Så lagas oxsvans). Se recept via länk nedan.

Alternativ

Klassisk oxsvanssoppa

Oxsvans tagine

Oxsvansragu

Fler recept inom Bräserat nötkött, grytstek

Liknande recept som Kryddstark bräserad oxsvans