Lägg till ingredienser

Portioner: 8

Högrev nöt benfri

1600.0 

gram

Rapsolja

1.0 

dl

Salt

 

 

 

Tillbehör:

 

Gul lök

3.0 

styck

Morot

4.0 

styck

Stjälkselleri

2.0 

stjälkar

Potatis

1600.0 

gram

Majsstärkelse

1.0 

msk

Grönsallad

200.0 

gram

 

Smaksättare:

 

Vitlök

4.0 

klyftor

Rosmarin färsk

2.0 

kvistar

Svartpeppar

10.0 

styck

Rött vin

5.0 

dl

el. buljong/fond

 

 

Persilja till garnering

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas högrev >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

Laga bindvävsrikt kött >

 

 

Om bräsering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 119

Kcal / portion: 601

GBR (GI) / port: 6

Recept: 4811 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 5%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 507 gram)

Ingredienser

Visa:

Högrev nöt benfri 1600.0 gram 45%

Rapsolja 1.0 dl 16%

Salt 0%

 

Tillbehör:

Gul lök 3.0 styck 3%

Morot 4.0 styck 3%

Stjälkselleri 2.0 stjälkar 0%

Potatis 1600.0 gram 22%

Majsstärkelse 1.0 msk 1%

Grönsallad 200.0 gram 1%

 

Smaksättare:

Vitlök 4.0 klyftor 1%

Rosmarin färsk 2.0 kvistar 0%

Svartpeppar 10.0 styck 0%

Rött vin 5.0 dl 8%

el. buljong/fond 0%

Persilja till garnering 0%

 

Kockskolan:

Så lagas högrev > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Laga bindvävsrikt kött > Äts ej

Om bräsering > Äts ej

Tillagning (30 min + 5 tim )

Se film, klicka på "Culinary Fanatic" under bilden.

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Tillbehör: Skala lök och dela i fyra delar. Skala och grovhacka vitlök. Skala morot och skär i mindre bitar. Skär sellerin i mindre bitar. Lägg ett lager med lök i botten av en stor gryta.
  3. Bryn köttet runt om i het olja. Lägg i grytan. Tillsätt vitlök. Bryn morötter och potatis. Fräs resten av löken utan att bränna. Lägg i grytan vid sidan av köttet. Får inte allt plats, kokas det vid sidan om inför servering.
  4. Tillsätt vin (eller buljong) och fyll på med vatten till cirka halva köttets höjd och inte så att det täcker. Toppa med färsk rosmarin. Lägg på locket.
  5. Ugn: Sätt in i ugnen i 4-5 timmar.
  6. Testa med en gaffel att köttet är mört, lätt delar på sig. Ta ut och låt vila 15-30 minuter.
  7. Lyft ut rotsakerna med hålslev och lägg i panna. Tillsätt lite matolja och stek på dem lite grann på spisen eller i ugn.
  8. Sås: Koka ner skyn en stund för att koncentrera smakerna. Smaka av med salt och peppar liksom andra kryddor enligt egen smak. För smakrikare sås tillsätt lite koncentrerad oxfond. Vispa ner majsstärkelse om tjockare sås önskas. Sila såsen. Låt småkoka 5-10 minuter.
  9. Servera: Finhacka persilja eller annat grönt till garnering. Skär köttet i bitar och lägg upp med rotsaker. Häll på sås. Garnera.

Kockens kommentar

Högrev är ett smakrikt kött med varierande mörhetsgrad. Högrevskärnan är mörast (läs mer > klicka på ingrediensen). Se recept via länk nedan. Högrev är snarlikt entrecote och ett mycket prisvärt kött. Det är inte lika mört och kräver längre tillagningstid. Läs mer > Så lagas högrev.

Tillagningsnorm för bräserad/ugnslagad stek:

 Högrev  ~2 kg

Rosaröd

Medium

Välstekt

 Kärntemp.

50-55°C

55-60°C

60-65°C

 Ugn 150°C

3 tim

3,5 tim

4 tim

 Ugn 125°C

4 tim

4,5 tim

5 tim

 Ugn 100°C

5 tim

5,5 tim

6 tim

Detta är normtal. Det kan ta både kortare och längre tid än vad som anges. Läs mer > Så lagas högrev.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Alternativ

Högrevsstek av högrevskärna

Högrevsstek i ugn

Fler recept inom Bräserat nötkött, grytstek

Liknande recept som Bräserad högrevsstek