Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 119

Kcal / portion: 601

GBR (GI) / port: 6
Recept: 4811 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 5%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Högrev nöt benfri 1600.0 gram 45%
Rapsolja 1.0 dl 16%
Salt 0%
Tillbehör:
Gul lök 3.0 styck 3%
Morot 4.0 styck 3%
Stjälkselleri 2.0 stjälkar 0%
Potatis 1600.0 gram 22%
Majsstärkelse 1.0 msk 1%
Grönsallad 200.0 gram 1%
Smaksättare:
Vitlök 4.0 klyftor 1%
Rosmarin färsk 2.0 kvistar 0%
Svartpeppar 10.0 styck 0%
Rött vin 5.0 dl 8%
Kockskolan:
Så lagas högrev > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Laga bindvävsrikt kött > Äts ej
Om bräsering > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 5 tim )
Se film, klicka på "Culinary Fanatic" under bilden.
- Sätt ugnen på 125°C.
- Tillbehör: Skala lök och dela i fyra delar. Skala och grovhacka vitlök. Skala morot och skär i mindre bitar. Skär sellerin i mindre bitar. Lägg ett lager med lök i botten av en stor gryta.
- Bryn köttet runt om i het olja. Lägg i grytan. Tillsätt vitlök. Bryn morötter och potatis. Fräs resten av löken utan att bränna. Lägg i grytan vid sidan av köttet. Får inte allt plats, kokas det vid sidan om inför servering.
- Tillsätt vin (eller buljong) och fyll på med vatten till cirka halva köttets höjd och inte så att det täcker. Toppa med färsk rosmarin. Lägg på locket.
- Ugn: Sätt in i ugnen i 4-5 timmar.
- Testa med en gaffel att köttet är mört, lätt delar på sig. Ta ut och låt vila 15-30 minuter.
- Lyft ut rotsakerna med hålslev och lägg i panna. Tillsätt lite matolja och stek på dem lite grann på spisen eller i ugn.
- Sås: Koka ner skyn en stund för att koncentrera smakerna. Smaka av med salt och peppar liksom andra kryddor enligt egen smak. För smakrikare sås tillsätt lite koncentrerad oxfond. Vispa ner majsstärkelse om tjockare sås önskas. Sila såsen. Låt småkoka 5-10 minuter.
- Servera: Finhacka persilja eller annat grönt till garnering. Skär köttet i bitar och lägg upp med rotsaker. Häll på sås. Garnera.
Kockens kommentar
Högrev är ett smakrikt kött med varierande mörhetsgrad. Högrevskärnan är mörast (läs mer > klicka på ingrediensen). Se recept via länk nedan. Högrev är snarlikt entrecote och ett mycket prisvärt kött. Det är inte lika mört och kräver längre tillagningstid. Läs mer > Så lagas högrev.Tillagningsnorm för bräserad/ugnslagad stek:
Högrev ~2 kg | Rosaröd | Medium | Välstekt |
Kärntemp. | 50-55°C | 55-60°C | 60-65°C |
Ugn 150°C | 3 tim | 3,5 tim | 4 tim |
Ugn 125°C | 4 tim | 4,5 tim | 5 tim |
Ugn 100°C | 5 tim | 5,5 tim | 6 tim |
Detta är normtal. Det kan ta både kortare och längre tid än vad som anges. Läs mer > Så lagas högrev.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.
Alternativ
Fler recept inom Bräserat nötkött, grytstek
Liknande recept som Bräserad högrevsstek
-
Kryddad oxstek (nötstek) bräserad på klassiskt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad högrevsstek
Tid: 30 min (+ 5 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad bringspets (oxbringa)
Tid: 1 tim (+ 7 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad oxbringa med svamp och bacon
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Bräserad rullad oxbringa
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassiska kalvrulader med saltgurka, eller oxrulader
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rödvinsbräserad oxkind
Tid: 5 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad rimmad oxbringa bourgignonne glaserad i ugn med stompad vitlökspotatis
Tid: 1 tim (+ 7 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Klassisk surstek
Tid: 3 tim (+ 192 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Klassisk slottsstek, Herrgårdsstek
Tid: 2 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan