Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 165

Kcal / portion: 985

GBR (GI) / port: 0
Recept: 3941 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 25%
Fett: 6%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Nötstek ¤ 2500.0 gram 72%
Späck 100.0 gram 19%
Smör till stekning 2.0 msk 5%
Vatten hett 6.0 dl 0%
Lagerblad 2.0 blad 0%
Kryddpeppar 5.0 korn 0%
Vitpeppar hel 5.0 korn 0%
Ansjovis hela konserv 2.0 styck 1%
Sirap 1.0 msk 2%
Morot 1.0 st liten 0%
Kockskolan:
Så möras kött > Äts ej
Så späckar man > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Vårt Hems Stora Kokbok Äts ej
Så bräseras nötstek > Äts ej
Om bräsering > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 2 tim )
- Till stek bör man alltid använda kött som hängt 4-14 dagar, beroende på årstid och köttslag (vilket gäller för dagens stekar köpt i butik).
- Köttet tvättas och torkas väl, befrias från hinnor och en del av fettet om det är mycket fett.
- Späcka: Är köttet magert späckas det (läs mer > Så späckar man).
- Bryna: Köttet gnides in med salt och peppar. Grytan upphettas, och däri brynes smöret. Köttet lägges i och brynes väl på alla sidor. Under bryningen vändes det med två träskedar.
- Då köttet blivit väl brynt, spädes det med kokande vatten eller buljong och kryddorna tillsättes (locket läggs på). Steken öses ofta under stekningen med sin sky, vändes ett par gånger. Det blir i annat fall lätt hårt och torrt.
- Stektid: För stek på 2 kilo, beräknas omkring 1,5-2 timmars stektid (~50 min/kg). Man räknar stektiden från det att man börjar späda steken. För en stek på 4 kilo, beräknas 2,5-3 timmars stektid (~40 min/kg). Se kommentar nedan.
- Sås: Den sky som bildas i grytan, silas, skummas (fettet), avsmakas och serveras antingen som sådan den är eller som avredd steksås.
Kockens kommentar
Receptet hämtat från Vårt Hems Stora Kokbok utgiven 1933 (med Kockskolans kommentarer inom parentes). En av de bästa svenska kokböcker som finns, om än lite ålderdomlig. Bilden är från "Kryddburken" en hemsida som kan rekommenderas (klicka på dito under bilden för att komma till deras recept). Läs mer > Så bräseras nötstek.Alternativ
Fler recept inom Bräserat nötkött, grytstek
Liknande recept som Kryddad oxstek (nötstek) bräserad på klassiskt vis
-
Kryddad oxstek (nötstek) bräserad på klassiskt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad högrevsstek
Tid: 30 min (+ 5 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad bringspets (oxbringa)
Tid: 1 tim (+ 7 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad oxbringa med svamp och bacon
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Bräserad rullad oxbringa
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassiska kalvrulader med saltgurka, eller oxrulader
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rödvinsbräserad oxkind
Tid: 5 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad rimmad oxbringa bourgignonne glaserad i ugn med stompad vitlökspotatis
Tid: 1 tim (+ 7 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Klassisk surstek
Tid: 3 tim (+ 192 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Klassisk slottsstek, Herrgårdsstek
Tid: 2 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan