Bräserad rimmad oxbringa bourgignonne glaserad i ugn med stompad vitlökspotatis

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Bräserad rimmad oxbringa bourgignonne glaserad i ugn med stompad vitlökspotatis

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Oxbringa rimmad benfri

800.0 

gram

Smör till stekning

2.0 

msk

 

Till bräsering:

 

Morot

1.0 

st stor

Rotselleri

0.2 

styck

Gul lök

2.0 

styck

Rött vin

2.0 

dl

Kalvbuljong avfettad

0.5 

liter

el. kalvfond konc. + vatten

 

 

Timjan

0.3 

kruka

 

Sås:

 

Buljong från koket

5.0 

dl

Maizena ljus

1.0 

msk

Honung

2.0 

msk

Sidfläsk rökt

100.0 

gram

Champinjoner

12.0 

styck

Steklök

6.0 

styck

 

Tillbehör:

 

Potatis mjölig sort

0.6 

kilo

Vitlök torkad

3.0 

klyftor

Smör normalsaltat

25.0 

gram

Gräddfil

3.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så bräseras oxbringa >

 

 

Om glasyr, glasering >

 

 

Om bräsering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 149

Kcal / portion: 908

GBR (GI) / port: 3

Recept: 3634 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 10%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 608 gram)

Ingredienser

Visa:

Oxbringa rimmad benfri 800.0 gram 45%

Smör till stekning 2.0 msk 5%

 

Till bräsering:

Morot 1.0 st stor Äts ej

Rotselleri 0.2 styck Äts ej

Gul lök 2.0 styck Äts ej

Rött vin 2.0 dl Äts ej

Kalvbuljong avfettad 0.5 liter Äts ej

el. kalvfond konc. + vatten Äts ej

Timjan 0.3 kruka Äts ej

 

Sås:

Buljong från koket 5.0 dl 1%

Maizena ljus 1.0 msk 1%

Honung 2.0 msk 4%

Sidfläsk rökt 100.0 gram 11%

Champinjoner 12.0 styck 2%

Steklök 6.0 styck 3%

 

Tillbehör:

Potatis mjölig sort 0.6 kilo 11%

Vitlök torkad 3.0 klyftor 1%

Smör normalsaltat 25.0 gram 5%

Gräddfil 3.0 dl 11%

 

Kockskolan:

Så bräseras oxbringa > Äts ej

Om glasyr, glasering > Äts ej

Om bräsering > Äts ej

Tillagning (1 tim + 7 tim )

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Skala morot, selleri och lök. Skär i grova bitar. Putsa köttet.
  3. Bryn bringan runt om i gryta med lite smör och olja. Salta peppra. Lägg i gryta eller ugnsfast form med fettsidan upp.
  4. Gryta: Bryn grönsakerna, lägg i grytan. Slå på vin och buljong till halva oxbringan. Lägg på ett lock och sätt in i ugnen i 4-5 timmar tills mört, men inte sönderfallande. Testa med gaffel.
  5. Tag upp oxbringan. Lägg den i press mellan två tallrikar med en tyngd ovanpå. Läs mer > Så bräseras oxbringa.
  6. Sky: Sila buljongen från grytan. Koka ner till hälften. Smaka av med salt och peppar. Rör ut maizena i lite kallt vatten. Red av såsen till bra konsistens.
  7. Tillbehör: Skala potatis. Koka i lättsaltat vatten. Skala och hacka vitlöksklyftor. Stek dem sakta i smör i 2 minuter. Häll av vattnet på potatisen. Mosa potatisen innan servering med vitlöken och gräddfil. Värm på.
  8. Sätt ugnen på grill 225°C.
  9. Glasering: Ta 1/5 av såsen och koka upp med honung. Red med lite majsmjöl till trögflytande.
  10. Skär oxbringan i portionsbitar. Pensla köttet med glaseringen. Sätt in i ugnen tills ytan är lite ”knäckig”. Pensla gärna ett par gånger till.
  11. Sås: Skär champinjoner i kvartar. Skala steklökar. Tärna sidfläsk i centimeterstora kuber. Stek svamp och lök mjuk i smör. Stek fläsk. Blanda med kokskyn.

Kockens kommentar

Köttet ska stå lång tid i ugnen, den sköter sig själv. Läs mer > Så bräseras oxbringa.

Alternativ

Bräserad färsk oxbringa

Fler recept inom Bräserat nötkött, grytstek

Liknande recept som Bräserad rimmad oxbringa bourgignonne glaserad i ugn med stompad vitlökspotatis