Klassiska kalvrulader med saltgurka, eller oxrulader

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Klassiska kalvrulader med saltgurka, eller oxrulader

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Kalvytterlår ¤

600.0 

gram

Späck

100.0 

gram

el. bacon/stekfläsk

 

 

Senap svensk

3.0 

msk

Saltgurka

8.0 

styck

Vetemjöl

1.0 

msk

Matfett till stekning

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Oxbuljong avfettad

3.0 

dl

el. konc. fond + vatten

 

 

Tandpetare

 

 

 

Tillval:

 

Kapris

2.0 

msk

Gul lök

1.0 

styck

 

Sås:

 

Kokspad från grytan

 

 

Grädde

3.0 

dl

Smör

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Smör

25.0 

gram

Salt

 

 

 

Kockskolan:

 

Om rulader >

 

 

Platå (traktörpanna) >

 

 

Om späckning >

 

 

Om bräsering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Campolieti Ripasso

Kryddigt rött vin
Pris: 95 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 184

Kcal / portion: 889

GBR (GI) / port: 4

Recept: 3557 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 13%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 482 gram)

Ingredienser

Visa:

Kalvytterlår ¤ 600.0 gram 20%

Späck 100.0 gram 21%

el. bacon/stekfläsk 0%

Senap svensk 3.0 msk 2%

Saltgurka 8.0 styck 1%

Vetemjöl 1.0 msk 1%

Matfett till stekning 1.0 msk 3%

Salt och peppar 0%

Oxbuljong avfettad 3.0 dl 1%

el. konc. fond + vatten 0%

Tandpetare %

 

Tillval:

Kapris 2.0 msk Äts ej

Gul lök 1.0 styck Äts ej

 

Sås:

Kokspad från grytan 0%

Grädde 3.0 dl 30%

Smör 0%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 15%

Smör 25.0 gram 5%

Salt 0%

 

Kockskolan:

Om rulader > Äts ej

Platå (traktörpanna) > Äts ej

Om späckning > Äts ej

Om bräsering > Äts ej

Tillagning (1 tim 20 min )

Kalvytterlår rekommenderas vilket är mörare än oxytterlår som blir väl torrt vid tillagning. Ytterlår är magert kött varför man med fördel späckar det så blir det mindre torrt. Läs mer > Om späckning.

  1. Förbered: Skär köttet tvärs fibrerna i tunna skivor. Bulta dem försiktigt på båda sidor till exempel med knuten näve. Skala potatis och lägg i kastrull med vatten. Skär gurka på längden.
  2. Späck: Bäst är att använda mycket tunt skivade späckskivor. Alternativt skär man späck eller stekfläsk i grova strimlor eller så använder man bacon.
  3. Rulader: Bred ett tunt lager senap på kött­­skivorna. Lägg på späck och gurka, samt kapris och hackad lök om så önskas. Salta och peppra lätt. Rulla ihop och bind ihop eller fäst samman med en tandpetare.
  4. Bräsera: Bryn ruladerna runtom i het platå med smör (platå = stekpanna med hög kant och lock). Strö på lite vetemjöl.
  5. Fyll på med buljong som inte behöver täcka köttet. Låt koka upp och sedan sjuda under lock på svag värme i 45-60 minuter.
  6. Potatis: Koka och mosa potatis. Tillsätt lite smör och buljong till lagom konsistens. Salta lätt.
  7. Sås: Ta ur ruladerna. Sila såsen vid behov. Vispa ner grädde och låt koka några minuter. Blanka av (vispa ner) en klick kallt smör. Smaka av. Lägg tillbaka ruladerna och värm på.

Kockens kommentar

Rulader är en maträtt med överraskning, beroende på vad man fyller dem med. Klassiska alternativ till saltgurka är att fylla med späck och lite hackad lök, eller ansjovis med lök. Eller så fyller man efter egen smak.

Alternativ

Ansjovisfyllda älgrulader

Västerbottenostfyllda älgrulader

Fler recept inom Bräserat nötkött, grytstek

Liknande recept som Klassiska kalvrulader med saltgurka, eller oxrulader