Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Klassiska kalvrulader med saltgurka, eller oxrulader
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 184
Kcal / portion: 889
GBR (GI) / port: 4
Recept: 3557 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 13%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Kalvytterlår ¤ 600.0 gram 20%
Späck 100.0 gram 21%
Senap svensk 3.0 msk 2%
Saltgurka 8.0 styck 1%
Vetemjöl 1.0 msk 1%
Matfett till stekning 1.0 msk 3%
Oxbuljong avfettad 3.0 dl 1%
Tillval:
Kapris 2.0 msk Äts ej
Gul lök 1.0 styck Äts ej
Sås:
Grädde 3.0 dl 30%
Smör 0%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 15%
Smör 25.0 gram 5%
Salt 0%
Kockskolan:
Om rulader > Äts ej
Platå (traktörpanna) > Äts ej
Om späckning > Äts ej
Om bräsering > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 20 min )
Kalvytterlår rekommenderas vilket är mörare än oxytterlår som blir väl torrt vid tillagning. Ytterlår är magert kött varför man med fördel späckar det så blir det mindre torrt. Läs mer > Om späckning.
- Förbered: Skär köttet tvärs fibrerna i tunna skivor. Bulta dem försiktigt på båda sidor till exempel med knuten näve. Skala potatis och lägg i kastrull med vatten. Skär gurka på längden.
- Späck: Bäst är att använda mycket tunt skivade späckskivor. Alternativt skär man späck eller stekfläsk i grova strimlor eller så använder man bacon.
- Rulader: Bred ett tunt lager senap på köttskivorna. Lägg på späck och gurka, samt kapris och hackad lök om så önskas. Salta och peppra lätt. Rulla ihop och bind ihop eller fäst samman med en tandpetare.
- Bräsera: Bryn ruladerna runtom i het platå med smör (platå = stekpanna med hög kant och lock). Strö på lite vetemjöl.
- Fyll på med buljong som inte behöver täcka köttet. Låt koka upp och sedan sjuda under lock på svag värme i 45-60 minuter.
- Potatis: Koka och mosa potatis. Tillsätt lite smör och buljong till lagom konsistens. Salta lätt.
- Sås: Ta ur ruladerna. Sila såsen vid behov. Vispa ner grädde och låt koka några minuter. Blanka av (vispa ner) en klick kallt smör. Smaka av. Lägg tillbaka ruladerna och värm på.
Kockens kommentar
Rulader är en maträtt med överraskning, beroende på vad man fyller dem med. Klassiska alternativ till saltgurka är att fylla med späck och lite hackad lök, eller ansjovis med lök. Eller så fyller man efter egen smak.
Alternativ
Fler recept inom Bräserat nötkött, grytstek
Liknande recept som Klassiska kalvrulader med saltgurka, eller oxrulader
-
Kryddad oxstek (nötstek) bräserad på klassiskt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad högrevsstek
Tid: 30 min (+ 5 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad bringspets (oxbringa)
Tid: 1 tim (+ 7 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad oxbringa med svamp och bacon
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Bräserad rullad oxbringa
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassiska kalvrulader med saltgurka, eller oxrulader
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rödvinsbräserad oxkind
Tid: 5 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad rimmad oxbringa bourgignonne glaserad i ugn med stompad vitlökspotatis
Tid: 1 tim (+ 7 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Klassisk surstek
Tid: 3 tim (+ 192 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Klassisk slottsstek, Herrgårdsstek
Tid: 2 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan