Oxsvans tagine med kikärtor och tomat

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Oxsvans tagine med kikärtor och tomat

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Oxsvans med ben

2.0 

kilo

Vetemjöl

3.0 

msk

Smör normalsaltat

2.0 

msk

Kalvbuljong avfettad

5.0 

dl

el. kalvfond konc. + vatten

 

 

Krossade tomater

3.0 

dl

Kikärter konserv

230.0 

gram

Gul lök

2.0 

styck

Paprika röd

1.0 

st stor

Vitlök torkad

4.0 

klyftor

Spiskummin mald

0.5 

msk

Piri piri torkad

1.0 

styck

Oregano

2.0 

kvistar

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så långkokas kött >

 

 

Så lagas oxsvans >

 

 

Taginegryta >

 

 

Om bräsering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 133

Kcal / portion: 778

GBR (GI) / port: 1

Recept: 3114 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 12%

Fett: 7%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 587 gram)

Ingredienser

Visa:

Oxsvans med ben 2.0 kilo 71%

Vetemjöl 3.0 msk 3%

Smör normalsaltat 2.0 msk 6%

Kalvbuljong avfettad 5.0 dl 1%

el. kalvfond konc. + vatten 0%

Krossade tomater 3.0 dl 2%

Kikärter konserv 230.0 gram 9%

Gul lök 2.0 styck 3%

Paprika röd 1.0 st stor 2%

Vitlök torkad 4.0 klyftor 1%

Spiskummin mald 0.5 msk 0%

Piri piri torkad 1.0 styck 0%

Oregano 2.0 kvistar 0%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Så långkokas kött > Äts ej

Så lagas oxsvans > Äts ej

Taginegryta > Äts ej

Om bräsering > Äts ej

Tillagning (20 min + 3 tim )

Tagine är en keramikgryta med ursprung från Nordafrika och namn på rätt med samma namn (läs mer > Taginegryta). Det går lika bra att tillaga i gryta eller stekkastrull.

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Vänd oxsvans i mjöl.
  2. Bryn svansen i smör till färg. Fräs löken och vitlöken utan att bränna. Lägg i gryta.
  3. Skär paprika i bitar och lägg i grytan. Slå på tomater, kikärter och buljong. Tillsätt  kryddor. Lägg på lock.
  4. Sjud på låg värme i cirka 3 timmar eller mer, tills köttet släpper från benen. Låt det inte koka tort, fyll på med vätska.
  5. Smaka av med salt och peppar. Garnera med lite färsk oregano.
  6. Servera gärna lite Moghrabiah (stor couscous) till.

Kockens kommentar

Läs mer om oxsvans, klicka på ingrediensen.

Alternativ

Bräserad kryddstark oxsvans

Oxsvansragu

Klassisk oxsvanssoppa

Fler recept inom Bräserat nötkött, grytstek

Liknande recept som Oxsvans tagine med kikärtor och tomat