Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 124

Kcal / portion: 651

GBR (GI) / port: 6
Recept: 2605 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 7%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Oxbringa färsk med ben 1.0 kilo 63%
Matfett till stekning 2.0 msk 8%
Marinad:
Gul lök 1.0 styck 2%
Tomatsoppa konserv 1.0 burk 7%
Tomatpuré konserv 6.0 msk 2%
Senap fransk osötad 2.0 msk 1%
Vatten till lag 0.5 dl 0%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 21%
Grönsaker 200.0 gram 1%
Kockskolan:
Så steks/grillas oxbringa> Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim 30 min + 3 tim )
- Skala och hacka lök. Putsa köttet fritt från ytligt fett och hinnor. Salta och peppra.
- Marinera: Blanda tomatsoppa med vatten. Rör ned tomatpuré, senap och lökhack. Salta och peppra. Koka upp. Smaka av.
- Lägg köttet i en rymlig hög ugnsfast form. Häll den heta marinaden över köttet. Täck med folie och låt stå i minst 2,5 timmar.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Hetta upp matfett i panna på hög värme. Tag upp köttet, utan att torka av det och stek det ordentligt i cirka 4 minuter per sida.
- Ugnslaga: Lägg tillbaka köttet i formen. Täck med folien och sätt in i ugn i 1-2 timme. Tag bort folien och efterstek 30-60 minuter. Känn med sticka att köttet är mört.
- Tillbehör: Skala och koka potatis i lättsaltat vatten. Pressa potatisen i en serveringsskål. Salta lätt utan att röra om. Förbered grönsaker.
- Servera köttet med marinaden, potatis och grönsaker.
Kockens kommentar
Stektiden är kort och stor risk finns att köttet inte blir tillräckligt mört. Kockskolan rekommenderar ett säkrare tillagningssätt som är att tillaga köttet i låg värme (120°C) under lång tid. Se recept > Ugnstekt oxbringa. Läs mer > Så steks/grillas oxbringa.
Alternativ
Fler recept inom Ugnsstekt nötkött, nötstek
Liknande recept som Ugnslagad marinerad oxbringa
-
Oxstek (nötstek) i ugn tillagad på klassiskt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Högrevsstek i ugn
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Långsamt ugnslagad högrevsstek av högrevskärna/högrevshjärta
Tid: 30 min (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostad högrev med kantareller, rotsakscreme och friterad baguette
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ugnsstekt apelsinglaserad bogstek med stjärnanis
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Luffarstek/luffarbiff (fjäderbladsbogstek, flat iron steak)
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Nötbog i lergryta med rotsaker
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ungstekt oxbringa
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ugnslagad marinerad oxbringa
Tid: 2 tim 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ugnsgrillad flankstek
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan