Sellerifrön

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Sellerifrön

(sellerifrön = frökrydda från blekselleri)

Latin: Apium graveolens

Engelsk översättning celery seed = seed spice

Fransk översättning graine de céleri = épice de graines

Italiensk översättning seme di sedano = spezia di semi

Tysk översättning Selleriesamen = Samengewürz

Spansk översättning semilla de apio = especias de semillas

Sellerifrön är fröna (frukten) från selleriörten Blekselleri (se dito). Fröna används torkade som krydda, hela eller mald. Smaken är karaktäristisk liknande fänkål.

  • Smak: Speciell smak med en beska som inte alla tycker om.
  • Alternativ: Fänkålsfrön, blad från snittselleri eller blekselleri.
  • Försäljning: Finns i hälsokostaffärer. Kan vara svåra att få tag på i vanliga livsmedelsbutiker.
  • Förvaring: Kryddan förvaras i sluten förpackning torrt och mörkt.

SÅ ANVÄNDS SELLERIFRÖN

Fröna är bra som smaksättare i soppor, stuvningar med mera, om inte om inte dessa redan innehåller färsk selleri. Ingår i olika kryddblandningar till exempel sellerisalt.

Sellerisalt består av 4 delar malda sellerifrön och 1 del havssalt. Det är en utmärkt smaksättare t.ex. till kokta ägg.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10

Läs mer

Blekselleri ¤

Kryddfänkål - fänkålsfrön

Snittselleri

Rotselleri

Recept med Sellerifrön

Det finns 1 recept med Sellerifrön