Muskot

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Muskot

(1. muskotnöt 2. muskotblomma, muskotsmör)

Latin: Myristica fragrans

Engelsk översättning 1. nutmeg = spice seed, nut 2. mace = nutmeg flower

Fransk översättning 1. muscade = graine d´épice, noix 2. macis = fleur de muscade

Italiensk översättning 1. miristica = semi di spezie, noci 2. macis = fiore di noce moscata

Tysk översättning 1. Muskatnuss = Gewürzsamen, Nuss 2. Mazis = Muskatblüte

Spansk översättning 1. moscada = semilla de especias, nuez 2. macis = flor de nuez moscada

Muskot är en krydda från muskotträdets nöt. Trädet, som växer i tropiskt klimat, är ständigt grönt och kan bli upp till 18 meter högt. Träden utvecklar små vita blekgula blommor, som antingen är han- eller honblommor. Honblommorna utveckar en persikoliknande stor frukt med ett stort frö benämnd muskotblomma (mace på engelska), som med ett rött fröhylle omsluter själva nöten. Såväl frö som fröhyllet används som kryddor. Muskot odlas idag främst i Indonesien och på ön Grenada i Västindien.

Den cirka 2 cm långa nöten doftar aromatiskt och smakar bittert. Fröet innehåller oljor och ett fett som kallas muskotsmör. Muskot säljs både hel och mald, men den malda tappar snart sin smak. Köp därför hel nöt och riv alltefter behov.

Muskotblomma är ingen blomma utan det innersta skalet som omger nöten. Smaken påminner om muskotnöt, men är något mildare och mer parfymerad. Att det kallas blomma beror på ett missförstånd redan på 1400-talet. Skalet säljs torkat antingen i flagor eller malet. Finns sällsynt numera i handeln.


SÅ ANVÄNDS MUSKOT

Muskotnöt används nyriven i grönsaksrätter, soppor, i potatismos, ris- och pastarätter eller i söta rätter som äpple- och ananaspaj med vaniljsås. Används vidare som drinkkrydda. Var försiktig med mängden muskot, det är en krydda som lätt tar överhand över matens smak. Muskot har även använts inom folkmedicin, samt som rökelse och ölkrydda. Ingår ofta i kryddblandningar t.ex. Fyra kryddor.

Muskotblomma kan används mald på samma sätt som muskotnöt, och förekommer också i inläggningar och till fiskrätter. Kryddan förekommer bl.a. i gamla kokböcker. Ur muskot kan man pressa muskotolja som kan användas som stekfett eller till smaksättning av smör.

Alternativ: Muskot är svår att ersätta med annan krydda.

Förvaring: Kryddan förvaras i sluten förpackning torrt och mörkt. Mald muskot tappar snabbt smak. Bättre då är att spara nöten och riva efter behov.

Läs mer

Fyra kryddor

Recept med Muskot

Det finns 79 recept med Muskot