Fondue Savoyarde, ostfondue från Savoyen

Foto: Bob le Chef

Fondue Savoyarde, ostfondue från Savoyen

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Hårdost

700.0 

gram

Vitt vin (Savoie)

4.0 

cl

Kirsch körsbärslikör

 

 

Muskot mald

 

 

Vitpeppar

 

 

Majsstärkelse Maizena

 

 

 

Tillbehör:

 

Pain riche

2.0 

styck

Sallad till maten?

 

 

 

Smakalternativ:

 

Calvados

 

 

Vermouth (vit, torr)

 

 

Vitlök

 

 

Citronjuice

 

 

Råsocker

 

 

 

Kockskolan:

 

Om ostfondue >

 

 

Om köttfondue >

 

 

Fonduegryta >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 314

Kcal / portion: 1047

GBR (GI) / port: 34

Recept: 4189 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 18%

Fett: 15%

Kolhydrater: 25%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 333 gram)

Ingredienser

Visa:

Hårdost 700.0 gram 61%

Vitt vin (Savoie) 4.0 cl 1%

Kirsch körsbärslikör 0%

Muskot mald 0%

Vitpeppar 0%

Majsstärkelse Maizena 0%

 

Tillbehör:

Pain riche 2.0 styck 39%

Sallad till maten? 0%

 

Smakalternativ:

Calvados 0%

Vermouth (vit, torr) 0%

Vitlök 0%

Citronjuice 0%

Råsocker 0%

 

Kockskolan:

Om ostfondue > Äts ej

Om köttfondue > Äts ej

Fonduegryta > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Skär brödet i 4-5 centimeters bitar. Det får gärna ligga och torka ihop ett tag och behöver inte vara purfärskt.
  2. Skär osten i mindre bitar. Lägg i kastrull och tillsätt vin. Värm upp sakta på medelvärme. Smaka av med muskot, peppar och annat enligt eget önskemål. Tillsätt kirsch mot slutet. Blanda väl. Akta så att det inte bränns vid. Är såsen för tunn tillsätts lite stärkelsemjöl som får koka med i några minuter.
  3. Servera.

Kockens kommentar

Till ostfondue passar feta grynpipiga hårdostar som Svecia, en vällagrad Grevé och Herrgård. Gratängostar går bra. I alpländerna brukar man blanda ett par-tre ostar för ökad smakrikedom, såsen får inte vara för "mesig". I Savoyarde används lagrad Beaufort. Calvados är ett alternativ till kirsch. En sallad kan passa som tillbehör. Det finns många varianter av ostfondue, varav Savoyarde är den mest kända. Läs mer > Om ostfondue.

Fler recept inom Ostfondue

Liknande recept som Fondue Savoyarde, ostfondue från Savoyen