Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 314

Kcal / portion: 1047

GBR (GI) / port: 34
Recept: 4189 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 18%
Fett: 15%
Kolhydrater: 25%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Hårdost 700.0 gram 61%
Vitt vin (Savoie) 4.0 cl 1%
Muskot mald 0%
Vitpeppar 0%
Tillbehör:
Pain riche 2.0 styck 39%
Smakalternativ:
Calvados 0%
Vitlök 0%
Citronjuice 0%
Råsocker 0%
Kockskolan:
Om ostfondue > Äts ej
Om köttfondue > Äts ej
Fonduegryta > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Skär brödet i 4-5 centimeters bitar. Det får gärna ligga och torka ihop ett tag och behöver inte vara purfärskt.
- Skär osten i mindre bitar. Lägg i kastrull och tillsätt vin. Värm upp sakta på medelvärme. Smaka av med muskot, peppar och annat enligt eget önskemål. Tillsätt kirsch mot slutet. Blanda väl. Akta så att det inte bränns vid. Är såsen för tunn tillsätts lite stärkelsemjöl som får koka med i några minuter.
- Servera.
Kockens kommentar
Till ostfondue passar feta grynpipiga hårdostar som Svecia, en vällagrad Grevé och Herrgård. Gratängostar går bra. I alpländerna brukar man blanda ett par-tre ostar för ökad smakrikedom, såsen får inte vara för "mesig". I Savoyarde används lagrad Beaufort. Calvados är ett alternativ till kirsch. En sallad kan passa som tillbehör. Det finns många varianter av ostfondue, varav Savoyarde är den mest kända. Läs mer > Om ostfondue.Fler recept inom Ostfondue
Liknande recept som Fondue Savoyarde, ostfondue från Savoyen
-
Fondue Savoyarde, ostfondue från Savoyen
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan