Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 84

Kcal / portion: 269

GBR (GI) / port: 9
Recept: 1078 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 2%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Potatis fast sort 0.8 kilo 47%
Salt 0%
Smör el. margarin 1.0 msk 9%
Vetemjöl 3.0 msk 9%
Mjölk 6.0 dl 33%
Dill 1.0 knippe 2%
Muskot? ¤ 0%
Alternativ:
Grädde 0%
Kockskolan:
Så kokas potatis > Äts ej
Så stuvar man > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Färskpotatis och sommarpotatis borstas ren, vinterpotatis skalas. Hacka dill.
- Koka potatisen i lättsaltat vatten tills precis genomkokt, aningens okokt går bra bara inte överkokt.
- Béchamel: Smält matfett i kastrull och vispa ner mjöl. Tillsätt mjölk under omrörning. Låt sjuda i cirka 5 minuter på medellåg värme. Rör om då och då så att inte såsen blir bränd i botten.Tillsätt mer mjölk om för tjock, eller vispa ner mjöl utrört i kallt vatten om för tjock. Smaksätt med salt, peppar och annat till exempel muskot.
- Häll bort potatisvattnet. Skiva potatisen eller skär i bitar. Lägg tillbaka i kastrullen.
- Vänd ner lagom mycket béchamel över potatisen. Värm på. Tillsätt/garnera med hackad dill (eller persilja) och servera.
Kockens kommentar
Kokt kall restpotatis kan också användas. Blanda med béchamel och värm på. Garnera med dill. Stuvad potatis passar till kött och fisk. Klassiskt som tillbehör till kall rimmad lax och till isterband. Tillred béchamel vid sidan av potatisen för att få lagom blandning (läs mer > Så stuvar man).
Gräddstuvning: Mjölk i bechamel kan ersättas med grädde. Lyxvarianten är att bara använda grädde i stället för bechamel. Då kokar man potatis skuren i bitar på svag värme i grädde tills potatisen mjuknat och grädden tjocknat.
Passar till
Fler recept inom Kokt och stuvad potatis
Liknande recept som Stuvad potatis
-
Kokt potatis - grundrecept
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pressad potatis
Tid: 25 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stuvad potatis
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad potatisgnocchi
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatis Boulanger, Pommes de terre boulangères (bagarhustruns potatis)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Fredrik Eriksson *
-
Skånsk potatis (råstuvad potatis)
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Potatis surprise
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan