Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 106
 
    
                Kcal / portion: 125976
 
    
                GBR (GI) / port: 15083
Recept: 503902 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 0%
Kolhydrater: 21%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Potatis fast sort 800.0 kilo 100%
Gul lök 1.0 styck 0%
Standardmjölk (röd) 1.5 dl 0%
Vispgrädde 1.5 dl 0%
Oxfond koncentrerad 1.0 msk 0%
Kockskolan:
Så stuvar man > Äts ej
Så kokas potatis > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (35 min )
- Skala potatis och skär i tärningar. Skölj i kallt vatten och låt rinna av väl, torka av lätt i handduk vid behov. Skala och finhacka lök.
- Hetta upp matfett i en stekgryta. Bryn potatisen i gryta på medelhög värme och i rikligt med smör cirka 5 minuter. Rör om. Sänk värmen när potatisen fått färg och tillsätt hackad lök. Fräs löken några minuter.
- Slå upp potatislöken i en sil för fettavrinning (ej nödvändigt). Häll tillbaka i grytan.
- Tillsätt mjölk och grädde, upp till 2/3-delar av potatisen i grytan. Låt sjuda på svag värme tills lagom tjock konsistens och potatisen mjuknat (cirka 15 minuter). Rör om då och då, för att inte brännas vid. Smaka av med sky (koncentrerad oxfond), salt och peppar. 
- Är stuvningen för tjock tillsätt lite mjölk, är den för tunn rör ner lite matlagningsmjöl. Stuvningen skall gräddsåslik färg. är den för ljus kan man fuska med några droppar matlagningssoja.
Kockens kommentar
Skånsk potatis är klassiskt tillbehör till Kalmarlåda, bräckt skinka och korv. Passar bra till kötträtter, men till fisk passar stuvad kokt potatis bättre, se recept > Stuvad potatis.
Passar till
Fler recept inom Kokt och stuvad potatis
Liknande recept som Skånsk potatis (råstuvad potatis)
- 
                
                    Kokt potatis - grundreceptTid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Pressad potatisTid: 25 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Stuvad potatisTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Hemlagad potatisgnocchiTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Potatis Boulanger, Pommes de terre boulangères (bagarhustruns potatis)Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Fredrik Eriksson * 
- 
                
                    Skånsk potatis (råstuvad potatis)Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Potatis surpriseTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              