Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 195

Kcal / portion: 76

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1832 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 11%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vitfisk filé 300.0 gram 13%
Frityrolja till fritering Äts ej
Fettupptag vid fritering 45.0 gram 22%
Om fettupptag > Äts ej
Smet:
Vetemjöl 1.0 dl 12%
Mjölk 3.5 dl 11%
Äggula 2.0 styck 6%
Muskot? ¤ 0%
Smör 30.0 gram 12%
Panering som äts:
Se kockens kommentar Äts ej
Vetemjöl 35.0 gram 7%
Ägg 85.0 gram 6%
Rivebröd, mie de pain } 3.0 dl 13%
el. ströbröd 0%
Filmreceptet:
Potatis 8.0 styck Äts ej
Vitfisk filé 300.0 gram Äts ej
Vitlök hel torkad 1.0 styck Äts ej
Gul lök 1.0 styck Äts ej
Smör 160.0 gram Äts ej
Kockskolan:
Så friterar man > Äts ej
Så friteras fisk > Äts ej
Om kroketter > Äts ej
Sås till stekt fisk > Äts ej
Om sås och såser > Äts ej
Om dippsåser > Äts ej
Ströbröd 0%
Kock: Julia Child
Tillagning
Se film, klicka på "Mummy" under bilden. Filmreceptet avviker från det här beskrivna recept, se kommentar. Den ovane friterararen bör läsa > Så friterar man.
- Huvudingrediensen förlagas, i detta fall pocheras/kokas fisken (se kommentar). Finfördela varan när tillagad. Varan skall vara torr.
- Sås: Tillred passande dippsås, eventuell sallad och andra tillbehör. Såsen på bilden består av majonnäs blandat med ketchup. Sötsur sås se recept via länk nedan. Andra såser se > Sås till stek fisk; eller > Om dippsåser.
- Smet: Häll mjölet i en stekkastrull. Vispa ner mjölk lite i taget. Rör om över måttligt värme tills blandningen börjar klumpa sig.
- Ta av från värmen och tillsätt äggulor under kraftig vispning. När blandningen är slät vispar man den över värmen i 2 minuter så att såsen tjocknar. Den skall vara ganska fast och formbar.
- Ta av från värmen igen. Vispa ner smör och smaksätt. För att minska saltkonsumtionen saltar man de färdiga kroketterna i stället för smeten (ytsalt ger större smakupplevelse).
- När smeten svalnat något rörs huvudingrediensen ner. Massan formas till små cylindrar (2x5 cm), fyrkanter eller enligt tycke. Ställ kallt minst 1 timme, gärna över natt.
- Dubbelpanera: Häll upp mjöl på en tallrik. Vispa samman med gaffel ägg (gärna med extra vitor eller lite vatten) lite matolja och en skvätt vatten i en annan skål. Rivebröd eller ströbröd i en tredje. Lägg kroketterna först i mjölet. Klappa lätt in det så att det fäster. Doppa i äggvispet så att hela ytan täcks. Rulla dem i rivebröd eller ströbröd och klappa in. Det är viktigt att paneringen är ordentligt täckande. Upprepa paneringen en gång till vid behov. Låt vila.
- Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera 4-5 stycken åt gången några minuter tills gyllenbruna och krispiga. Låt rinna av på galler eller hushållspapper. Salta (om detta inte skett i smeten).
- Servera med en god sås och gärna med en sallad.
- Kalla kroketter kan värmas upp 2-3 minuter i het ugn (225°C).
Kockens kommentar
Huvudvaran, som skall vara förlagad, kan bestå av fisk (som i receptet), skaldjur, kött, fågel, inälvor, svamp, grönsaker eller blandningar enligt eget önskemål. Riven hårdost går också bra. Klassiskt är att använda en trögflytande grundsås (béchamel, supreme, velouté, läs mer > Om sås och såser) förstärkt med några äggulor som bindemedel. Ingredienserna blandas, formas, paneras och friteras. Läs mer > Om kroketter.Panering som äts: Ingrediensmängderna avser det som äts. Detta för att få rättvisande portionsvikter och näringsvärden. Vid själva paneringen behövs extra mängd. Panerad vara blir ganska fett- och kaloririk. En krokett med panering och fettupptag väger tillagad 39 gram per portion, varav panering 25%. Energimängd per styck är 76 Kcal, varav 48% finns i paneringen. Läs mer > Näringsberäkna panering.
Filmreceptet: Receptet på filmen är en förenklad variant med potatismos i stället tjockflytande sås. Potatisen kokas och mosas. Fisken pocheras (kokas) och strimlas. Lök och vitlök finhackas eller mosas och fräses glansig i smör utan att brännas. Fisk tillsätts, blandas och smaksätts. Tillsätt potatismos och blanda väl. Ställ kallt en halvtimme eller mer. Forma till små korvar. Doppa i uppvispat ägg och därefter i finkornig panko (eller ströbröd). Upprepa paneringen en gång till ("dubbelpanera"). Fritera. Som sås serveras majonnäs blandat med ketchup. Se filmen.
Passar till
Fler recept inom Friterad fisk
Liknande recept som Fisk- och andra kroketter, matkroketter grundrecept
-
Fisknuggets, friterad panerad fisk
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare:
-
Fish and Chips, en engelsk klassiker
Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Jamie Oliver
-
Friterad strömming
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fisk- och andra kroketter, matkroketter grundrecept
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child