Fish and Chips, en engelsk klassiker

Foto: Anna, Kunskapskokboken

Fish and Chips, en engelsk klassiker

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

 

Koljafilé

800.0 

gram

el. torsk

 

 

Potatis mjölig sort

1.0 

kilo

Frityrolja till fritering

 

 

Fettupptag vid fritering

70.0 

gram

Om fettupptag >

 

 

 

Frityrsmet:

 

Se kockens kommentar

 

 

Vetemjöl

1.2 

dl

Äggvita

1.0 

styck

Öl iskallt (folköl)

1.2 

dl

Salt

0.5 

tsk

Hushållspapper

 

 

 

Frityrsmet som äts:

 

Vetemjöl

50.0 

gram

Äggvita

25.0 

gram

 

Tillval:

 

Vinäger

4.0 

stänk

Curry ¤

 

 

 

Kockskolan:

 

Så friterar man >

 

 

Så friteras fisk >

 

 

Om frityrsmet >

 

 

Näringsberäkna panering

 

 

Om engelsk kokkonst >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 146

Kcal / portion: 534

GBR (GI) / port: 10

Recept: 2135 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 12%

Fett: 5%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 365 gram)

Ingredienser

Visa:

 

Koljafilé 800.0 gram 30%

el. torsk 0%

Potatis mjölig sort 1.0 kilo 32%

Frityrolja till fritering Äts ej

Fettupptag vid fritering 70.0 gram 29%

Om fettupptag > Äts ej

 

Frityrsmet:

Se kockens kommentar Äts ej

Vetemjöl 1.2 dl Äts ej

Äggvita 1.0 styck Äts ej

Öl iskallt (folköl) 1.2 dl Äts ej

Salt 0.5 tsk Äts ej

Hushållspapper Äts ej

 

Frityrsmet som äts:

Vetemjöl 50.0 gram 8%

Äggvita 25.0 gram 0%

 

Tillval:

Vinäger 4.0 stänk 0%

Curry ¤ 0%

 

Kockskolan:

Så friterar man > Äts ej

Så friteras fisk > Äts ej

Om frityrsmet > Äts ej

Näringsberäkna panering Äts ej

Om engelsk kokkonst > Äts ej

Tillagning

  1. Skala och skär potatis i jämnstora potatisklyftor. Lägg i vattenskål. Ställ helst in i kylskåp ett tag för att bli kall. Ta ut. Låt rinna av väl. För riktigt krispig pommes frites se separat recept > Krispig pommes frites (tidsåtgång 2,5 timmar).
  2. Värm oljan till 160°C. Läs mer > Så friterar man.
  3. Potatis: Fritera potatisen i cirka 4 minuter utan att brunfärga, så att potatisen mjuknar. Ta ur och låt rinna av på hushållspapper.
  4. Förbered fisken, skär i portionsbitar (~4x7 cm, 65g). Se till att fisken är torr så fastnar smeten bättre. Lägg ut flera lager hushållspapper på tallrikar.
  5. Frityrsmet: Blanda mjöl, öl och salt till jämn smet. Ställ kallt tills fritering. Vispa upp äggvitan till fast skum. Vänd sedan ner äggvispet i smeten.
  6. Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
  7. Fritera: Doppa fiskbitarna i frityrsmeten. Lägg ner portionsvis fisk och potatis. Låt fritera 3-4 minuter till fin ljusbrun färg.
  8. Ta upp bitarna med hålslev och lägg dem att rinna av på hushållspapper. Salta.

Kockens kommentar

Doppa försiktigt ner fisken i oljan så att den flyter i stället för att fastna i botten. Lägg inte i för mycket åt gången vilket sänker temperaturen alltför mycket. Vänd varan i grytan en eller flera gånger. Frityrsmet med uppvispad äggvita ger fluffigt skal (läs mer > Om frityrsmet). Se filmer med mästerkockar som lagar fish and chips, gå till > Så friteras fisk.

Frityrsmet som äts: All panering som behövs för att panera äts inte. För att få rättvisande portionsvikt och näringsvärden anges "behovet" med "Äts ej" och konsumtion anges med "Panering som äts". Vattnet i smeten avdunstar vid friteringen. All panering är energirik. Tillagad fisk i receptet med panering och fettupptag väger drygt 200 gram, varav panering 12%. Energimängd 260 Kcal, varav 40% finns i paneringen. Läs mer > Näringsberäknas panering.

Historia: Fish & Chips (chips = pommes frites) är klassisk engelsk "take away" från mitten av 1800-talet, populär i Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Trålfiskets och järnvägens introduktion gjorde maträtten till standardmat i en växande arbetarklass. Under Andra Världskriget var fish & chips undantaget från ransonering. En engelsk fish and chips shop brukar kallas chippy. Ursprungligen friterade man i stekfett eller ister, men numera används mestadels matolja t.ex. jordnötsolja. Det finns många recept­alternativ, varav detta är skapat av Jamie Oliver. Vanlig klassisk efterkryddning är stänk av mild vinäger och/eller lite curry (som också kan blandas in i smeten). Traditionellt lindas fisk och chips in i tidningspapper format till en strut.

Passar till

Krispig pommes frittes

Fler recept inom Friterad fisk

Liknande recept som Fish and Chips, en engelsk klassiker