Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 147

Kcal / portion: 662

GBR (GI) / port: 9
Recept: 2649 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 6%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Strömmingsfiléer 24.0 styck 29%
Salt 0%
Frityrolja till fritering Äts ej
Fettupptag vid fritering 45.0 gram 15%
Om fettupptag > Äts ej
Frityrsmet:
Se kockens kommentar Äts ej
Vetemjöl 3.0 dl Äts ej
Ägg 1.0 styck Äts ej
Vatten iskallt 3.0 dl Äts ej
Frityrsmet som äts:
Vetemjöl 1.5 dl 12%
Ägg 0.5 styck 1%
Tillval:
Hårdost riven 0.8 dl Äts ej
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 20%
Mjölk 0.5 dl 1%
Smör 30.0 gram 8%
Salt 0%
Lingonsylt konserverad 2.0 dl 13%
Kockskolan:
Så friterar man > Äts ej
Så friteras fisk > Äts ej
Om frityrsmet > Äts ej
Sås till stekt fisk > Äts ej
Näringsberäkna panering Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 1 tim )
- Tillbehör: Skala och koka potatisen mjuk. Mosa med lite mjölk, smör och salt till lagom konsistens och smak.
- Frityrsmet: Rör ihop mjöl, ägg och vatten till slät smet. Om så önskas tillsätts riven hårdost. Skrapa rent kanten, täck med tunt lager matolja, plasta in och ställ kallt i minst 1 timme, gärna över natt.
- Alternativt: Häll upp kallt vatten och kyl med isbitar. När frityroljan är het rörs ingredienserna ihop till slät smet.
- Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera (läs mer > Så friterar man): Vänd fisken i mjöl och doppa den sedan i smeten. Sänk ner fiskbitarna i het olja och stek ett par minuter tills gyllenbrun färg.
- Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt.
- Servera med potatismos och lingon.
Kockens kommentar
Denna frityrsmet är en tunn så kallad tempurasmet. Det går bra att använda andra frityrsmeter (läs mer > Om frityrsmet), eller enkel- eller dubbelpanera fisken. Enkelpanerad är lättast och minst fettrik.Panering som äts: All panering som behövs för att panera äts inte. För att få rättvisande portionsvikt och näringsvärden anges "behovet" med "Äts ej" och konsumtion anges med "Panering som äts". Vattnet i smeten avdunstar vid friteringen. All panering är energirik. Tillagad fisk i receptet med panering och fettupptag väger drygt 200 gram, varav panering 20%. Energimängd 380 Kcal, varav 50% finns i paneringen. Läs mer > Näringsberäknas panering.
Alternativ
Fler recept inom Friterad fisk
Liknande recept som Friterad strömming
-
Fisknuggets, friterad panerad fisk
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare:
-
Fish and Chips, en engelsk klassiker
Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Jamie Oliver
-
Friterad strömming
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fisk- och andra kroketter, matkroketter grundrecept
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child