Friterad strömming

Foto: North South Food

Friterad strömming

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Strömmingsfiléer

24.0 

styck

Salt

 

 

Frityrolja till fritering

 

 

Fettupptag vid fritering

45.0 

gram

Om fettupptag >

 

 

 

Frityrsmet:

 

Se kockens kommentar

 

 

Vetemjöl

3.0 

dl

Ägg

1.0 

styck

Vatten iskallt

3.0 

dl

 

Frityrsmet som äts:

 

Vetemjöl

1.5 

dl

Ägg

0.5 

styck

 

Tillval:

 

Hårdost riven

0.8 

dl

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Mjölk

0.5 

dl

Smör

30.0 

gram

Salt

 

 

Lingonsylt konserverad

2.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så friterar man >

 

 

Så friteras fisk >

 

 

Om frityrsmet >

 

 

Sås till stekt fisk >

 

 

Näringsberäkna panering

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 147

Kcal / portion: 662

GBR (GI) / port: 9

Recept: 2649 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 6%

Kolhydrater: 14%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 450 gram)

Ingredienser

Visa:

Strömmingsfiléer 24.0 styck 29%

Salt 0%

Frityrolja till fritering Äts ej

Fettupptag vid fritering 45.0 gram 15%

Om fettupptag > Äts ej

 

Frityrsmet:

Se kockens kommentar Äts ej

Vetemjöl 3.0 dl Äts ej

Ägg 1.0 styck Äts ej

Vatten iskallt 3.0 dl Äts ej

 

Frityrsmet som äts:

Vetemjöl 1.5 dl 12%

Ägg 0.5 styck 1%

 

Tillval:

Hårdost riven 0.8 dl Äts ej

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 20%

Mjölk 0.5 dl 1%

Smör 30.0 gram 8%

Salt 0%

Lingonsylt konserverad 2.0 dl 13%

 

Kockskolan:

Så friterar man > Äts ej

Så friteras fisk > Äts ej

Om frityrsmet > Äts ej

Sås till stekt fisk > Äts ej

Näringsberäkna panering Äts ej

Tillagning (30 min + 1 tim )

  1. Tillbehör: Skala och koka potatisen mjuk. Mosa med lite mjölk, smör och salt till lagom konsistens och smak.
  2. Frityrsmet: Rör ihop mjöl, ägg och vatten till slät smet. Om så önskas tillsätts riven hårdost. Skrapa rent kanten, täck med tunt lager matolja, plasta in och ställ kallt i minst 1 timme, gärna över natt.
  3. Alternativt: Häll upp kallt vatten och kyl med isbitar. När frityroljan är het rörs ingredienserna ihop till slät smet.
  4. Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
  5. Fritera (läs mer > Så friterar man): Vänd fisken i mjöl och doppa den sedan i smeten. Sänk ner fiskbitarna i het olja och stek ett par minuter tills gyllenbrun färg.
  6. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushålls­papper. Salta lätt.
  7. Servera med potatismos och lingon.

Kockens kommentar

Denna frityrsmet är en tunn så kallad tempurasmet. Det går bra att använda andra frityrsmeter (läs mer > Om frityrsmet), eller enkel- eller dubbelpanera fisken. Enkelpanerad är lättast och minst fettrik.

Panering som äts
: All panering som behövs för att panera äts inte. För att få rättvisande portionsvikt och näringsvärden anges "behovet" med "Äts ej" och konsumtion anges med "Panering som äts". Vattnet i smeten avdunstar vid friteringen. All panering är energirik. Tillagad fisk i receptet med panering och fettupptag väger drygt 200 gram, varav panering 20%. Energimängd 380 Kcal, varav 50% finns i paneringen. Läs mer > Näringsberäknas panering.

Alternativ

Friterad persilja

Fler recept inom Friterad fisk

Liknande recept som Friterad strömming