Morotskaka utan tillsatt socker

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Morotskaka utan tillsatt socker

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 15

Morot

225.0 

gram

Ägg

3.0 

st stora

Matolja neutral (ej oliv)

1.8 

dl

Canderel strö }

3.0 

dl

Vetemjöl

2.5 

dl

Bakpulver

1.3 

tsk

Bikarbonat, natron

1.3 

tsk

Salt

1.0 

tsk

Kanel mald

1.0 

tsk

Muskot riven

1.3 

krm

Pajform (22-25 cm) >

 

 

Ströbröd

 

 

 

Tillval:

 

Russin

100.0 

gram

 

Glasyr:

 

Färskost naturell slät

200.0 

gram

t.ex. Philadelphiaost }

 

 

Apelsinjuice

1.5 

tsk

Apelsinskal

 

 

Smör normalsaltat

30.0 

gram

Canderel strö }

1.2 

dl

Kanel mald

 

 

 

Kockskolan:

 

Om sockerkakor >

 

 

Så bakas sockerkaka >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 336

Kcal / portion: 237

GBR (GI) / port: 1

Recept: 3548 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 25%

Kolhydrater: 22%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 70 gram)

Ingredienser

Visa:

Morot 225.0 gram 2%

Ägg 3.0 st stora 6%

Matolja neutral (ej oliv) 1.8 dl 40%

Canderel strö } 3.0 dl 3%

Vetemjöl 2.5 dl 15%

Bakpulver 1.3 tsk 0%

Bikarbonat, natron 1.3 tsk 0%

Salt 1.0 tsk 0%

Kanel mald 1.0 tsk 0%

Muskot riven 1.3 krm 0%

Pajform (22-25 cm) > %

Ströbröd 0%

 

Tillval:

Russin 100.0 gram 8%

 

Glasyr:

Färskost naturell slät 200.0 gram 16%

t.ex. Philadelphiaost } 0%

Apelsinjuice 1.5 tsk 0%

Apelsinskal 0%

Smör normalsaltat 30.0 gram 6%

Canderel strö } 1.2 dl 1%

Kanel mald 0%

 

Kockskolan:

Om sockerkakor > Äts ej

Så bakas sockerkaka > Äts ej

Tillagning (1 tim 20 min )

  1. Sätt ugnen på 180ºC.
  2. Smörj och bröa en pajform. Riv morötter. Riv apelsinskal.
  3. Vispa ägg. Blanda olja med Canderel och tillsätt det i äggvispet.
  4. Tillsätt mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt, kanel och muskot. Rör ner de rivna morötterna och ev. russin (tillval).
  5. Häll smet i formen och sätt i ugn i 50 minuter. Prova med trästicka som skall vara torr när kakan är färdig. Tag ut och låt svalna. 
  6. Glasyr: Vispa ihop mjukt smör, Canderel, apelsinjuice och apelsinskal. Rör ner färskost. Vispa inte för mycket för då blir glasyren vattnig. Bred glasyr på kakan med bredbladig kniv doppad i hett vatten. Strö över kanel.

Kockens kommentar

Canderel kan bytas ut mot samma mängd strösocker.

Alternativ

Fluffig morotskaka

Lyxig morotskaka

Morotskaka utan tillsatt socker

Morotskaka med valnötter

Fler recept inom Mjuka sockerkakor

Liknande recept som Morotskaka utan tillsatt socker