Lägg till ingredienser

Antal bitar: 10

Smör el. margarin

100.0 

gram

Strösocker

2.5 

dl

Ägg

2.0 

styck

Gräddfil

1.0 

dl

Lingonsylt konserverad

0.5 

dl

Vetemjöl

3.0 

dl

Kanel mald

2.0 

tsk

Kardemumma mald

1.0 

tsk

Kardemummakärnor

1.0 

tsk

Kryddnejlika mald

1.0 

tsk

Ingefära mald

1.0 

tsk

Bikarbonat, natron

1.0 

tsk

el. bakpulver

2.0 

tsk

 

Tillbehör:

 

Florsocker till garnering

 

 

Kakform (1,5 liter) >

 

 

Ströbröd

 

 

Matfett till ugnsform

 

 

 

Kockskolan:

 

Om sockerkakor >

 

 

Så bakas sockerkaka >

 

 

Om pepparkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 354

Kcal / portion: 273

GBR (GI) / port: 8

Recept: 2735 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 14%

Kolhydrater: 52%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 77 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör el. margarin 100.0 gram 27%

Strösocker 2.5 dl 35%

Ägg 2.0 styck 5%

Gräddfil 1.0 dl 5%

Lingonsylt konserverad 0.5 dl 3%

Vetemjöl 3.0 dl 23%

Kanel mald 2.0 tsk 0%

Kardemumma mald 1.0 tsk 0%

Kardemummakärnor 1.0 tsk 0%

Kryddnejlika mald 1.0 tsk 0%

Ingefära mald 1.0 tsk 1%

Bikarbonat, natron 1.0 tsk 0%

el. bakpulver 2.0 tsk Äts ej

 

Tillbehör:

Florsocker till garnering 0%

Kakform (1,5 liter) > Äts ej

Ströbröd 0%

Matfett till ugnsform 0%

 

Kockskolan:

Om sockerkakor > Äts ej

Så bakas sockerkaka > Äts ej

Om pepparkakor > Äts ej

Tillagning (1 tim )

  1. Sätt ugnen på 175°C. Matfettet bör vara rumsvarmt. Smöra och ströbröa en kakform.
  2. Smet: Vispa ihop matfett med socker i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Rör ner gräddfil och lingonsylt.
  3. Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat i en bunke. Tillsätt mjölblandningen i äggsmeten och rör ut till jämn smet. Häll smeten i kakformen.
  4. Grädda: Sätt in nertill i ugnen i 50-60 minuter. Stick ner en trästicka i smeten, dra ut och känn efter att stickan är torr (=klar).
  5. Häll upp lite florsocker och tillsätt några droppar vatten till en trögflytande vätska. Ringla ett fint mönster över kakan med en sked.

Kockens kommentar

Det finns tre slags socker­kaksdeg - klassisk (fr. Génoise), vanlig och "tvättsvampsdeg" (eng. sponge dough). Se recept via länkar nedan. Läs mer > Om sockerkaka.

Alternativ

Vanlig sockerkaka

Genoise, klassisk sockerkaka

Sponge cake

Fler recept inom Mjuka sockerkakor

Liknande recept som Mjuk pepparkaka