Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 328

Kcal / portion: 174

GBR (GI) / port: 6
Recept: 2082 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 10%
Kolhydrater: 53%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Ägg 2.0 styck 6%
Strösocker 2.0 dl 37%
Smör normalsaltat 50.0 gram 17%
Vetemjöl 3.0 dl 30%
Mjölk 1.0 dl 3%
Bakpulver 2.0 tsk 1%
Vaniljsocker 2.0 tsk 1%
Tillbehör:
Kakform (1,5 liter) > Äts ej
Ströbröd 0%
Smakalternativ:
Citronskal 1.0 styck 0%
Kardemumma krossad 1.0 msk 1%
Kakaopulver 2.0 msk 2%
Kockskolan:
Om sockerkakor > Äts ej
Så bakas sockerkaka > Äts ej
Om tårtbottnar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Förvärm ugnen på 175ºC. Smöra och bröa en sockerkaksform eller springform.
- Kaksmet: Smält smör, låt svalna. Vispa ägg och socker ordentligt pösigt. Tillsätt vanilj och/eller andra smaksättare som kakao om detta önskas. Rör om.
- Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt detta lite i taget i mjölksmeten. Rör om försiktigt till jämn smet, men inte onödigt länge. Häll smeten i form.
- Grädda i nedre delen av ugn i cirka 40 minuter tills genomgräddad och med lätt brun skorpa. Prova med sticka, som skall vara torr när klar.
- Ta ut och låt kakan ånga av några minuter. Vänd formen med kakan upp och ner på ett fat. Ta bort formen och låt stå tills kakan svalnat.
- Förvara: Kakan kan sparas torrt några dagar men torkar ut med tiden. Använd formen som skydd. Väl inplastad sockerkaka med smör i degen kan frysas i 6 månader, utan smör i ett år.
Kockens kommentar
Det finns många olika varianter på sockerkaka. Av sockerkakssmet bakar man tårtor, rulltårtor, muffins, cupcakes, kladdkaka, brownies och sockerkaksbotten. Läs mer > Om sockerkaka.
Tårtbotten: Vanlig sockerkaka fungerar inte så bra till rulltårta och tårtbotten. Det är lite för lös i hullet. Läs mer > Om tårtbottnar.
Glutenfri sockerkaka: Byt ut vetemjölet till potatismjöl (samma vikt 180g). Kakan blir lite smuligare men helt ok.
Alternativ
Fler recept inom Mjuka sockerkakor
Liknande recept som Vanlig svensk sockerkakstårta, vaniljsockerkaka
-
Vanlig svensk sockerkakstårta, vaniljsockerkaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Genoise, Pan de Spagna, sockerkaka på varmvispade ägg utan bakpulver
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sponge Cake, Gateau éponge (tvättsvamspskaka) - elastisk sockerkaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Gammaldags sockerkaka med potatismjöl, utan smör och bakpulver
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Silverkaka, sockerkaka på äggvitor
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Sandkaka, sockerkaka på potatismjöl i bundtform
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Citronsockerkaka
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Mjuk pepparkaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tigerkaka
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Mjuk mandelkaka
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Fredriks Fika