
Foto: Film: Cooking See, sponge cake
Sponge Cake, Gateau éponge (tvättsvamspskaka) - elastisk sockerkaka
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 311

Kcal / portion: 98

GBR (GI) / port: 2
Recept: 1171 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 12%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ägg 3.0 styck 16%
Vaniljextrakt konc. 0.5 tsk %
el. vaniljsocker 2.0 tsk Äts ej
Salt 1.0 krm 0%
Strösocker 1.0 dl 33%
Vetemjöl 1.5 dl 27%
Matolja neutral (ej oliv) 2.0 msk 20%
Mjölk 2.0 msk 2%
Bakplåtspapper Äts ej
Ströbröd till form Äts ej
Grillspett av trä 1.0 styck Äts ej
Sockerkaksform > Äts ej
Hög springform (24+ cm) Äts ej
Degskrapa > Äts ej
Kockskolan:
Så vispas ägg > Äts ej
Så vänder man ner > Äts ej
Om sockerkakor > Äts ej
Så bakas sockerkaka > Äts ej
Om tårtbottnar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
Se film, klicka på "Cooking See" under bilden. I filmreceptet bakas kakan i en rund och hög bakform. Det går bra att baka i en vanligt sockerkaksform eller springform med hög kant.
- Rumstemperera mjölk, olja och ägg, de får inte vara kalla. Smöra och bröa formen eller klä in med bakplåtspapper.
- Sätt ugnen på 170°C.
- Ägg: Separera äggvita från gulorna i en stor bunke respektive i en skål (gulor). Ingen gula får finnas i vitan och bunken skall vara noga rengjord.
- Gulor: Vispa samman äggulorna med en gnutta salt och lite vaniljextrakt eller vaniljsocker.
- Vitan: Vispa äggvita. Tillsätt socker efter ett stund och lite i taget. Vispa till fastvispad ("böjda toppar", läs mer > Så vispas ägg, se filmen).
- Smet: Rör om äggulorna och tillsätt detta i äggvitan. Blanda försiktigt tills all gula lösts upp i smeten.
- Sikta ner mjöl i smeten. Vänd ner mjölet i smeten med en slickepott/degskrapa (läs mer > Så vänder man ner).
- Blanda olja med mjölk i en skål. Tillsätt cirka 1/4-del av smeten i skålen. Rör om försiktigt tills olja och mjölk inkorporerats i smeten.
- Häll detta i bunken med den övriga smeten. Rör ihop försiktigt till en homogen smet.
- Häll smeten i formen. Dra en trästicka (grillpinne) långsamt genom smeten i koncentriska cirklar från centrum gradvis ut mot kanten. Lyft upp formen och stampa den lätt ett par gånger i bänkskivan. Detta gör man för att få bort luftbubblor i smeten.
- Grädda kakan i cirka 30 minuter. Testa med trästicka som skall vara torr utan smet när man drar ut den.
- Ta ut kakan och stampa formen i bordet ett par gånger för att kakan skall lossna. Skilj kakan från formen och låt den svalna på galler. Skär upp i portionsbitar eller skiva den till sockerkaksbottnar.
Kockens kommentar
Kakan kallas "tvättsvampskaka" (sponge cake) för att den liksom en tvättsvamp återtar sin ursprungliga form om den trycks ihop (se filmen). Sponge cake ger en luftigare sockerkaka, vikt cirka 30 gram per bit jämfört med vanlig sockerkaka drygt 50 gram per bit. Sockermängden är häften mot vanlig sockerkaka, dessutom en kaka som inte smular nämnvärt. Smakar som vanlig sockerkaka, men känns fräschare.Sockerkaksbotten: Sponge cake med sin porösa och samtidigt fasta konsistens är en utmärkt tårtbotten eller mellanlägg i tårtor. Även utmärkt till rulltårta.
Bisquit Jaconde: Sponge cake är en variant av Jaconde, en sockerkaka som konditorer använder sig av till finare bakverk. Se dito recept.
Alternativ
Fler recept inom Mjuka sockerkakor
Liknande recept som Sponge Cake, Gateau éponge (tvättsvamspskaka) - elastisk sockerkaka
-
Vanlig svensk sockerkakstårta, vaniljsockerkaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Genoise, Pan de Spagna, sockerkaka på varmvispade ägg utan bakpulver
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sponge Cake, Gateau éponge (tvättsvamspskaka) - elastisk sockerkaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Gammaldags sockerkaka med potatismjöl, utan smör och bakpulver
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Silverkaka, sockerkaka på äggvitor
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Sandkaka, sockerkaka på potatismjöl i bundtform
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Citronsockerkaka
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Mjuk pepparkaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tigerkaka
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Mjuk mandelkaka
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Fredriks Fika