Sandkaka, sockerkaka på potatismjöl i bundtform

Foto: Fredriks Fika ¤

Sandkaka, sockerkaka på potatismjöl i bundtform

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 12

Potatismjöl

2.5 

dl

Bakpulver

2.0 

tsk

Vaniljsocker

1.0 

tsk

Smör rumsvarmt

200.0 

gram

Ägg

3.0 

styck

Strösocker

2.5 

dl

 

Tillval:

 

Konjak/brandy

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om sockerkakor >

 

 

Så bakas sockerkaka >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 417

Kcal / portion: 282

GBR (GI) / port: 7

Recept: 3382 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 22%

Kolhydrater: 50%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 68 gram)

Ingredienser

Visa:

Potatismjöl 2.5 dl 20%

Bakpulver 2.0 tsk 1%

Vaniljsocker 1.0 tsk 0%

Smör rumsvarmt 200.0 gram 43%

Ägg 3.0 styck 6%

Strösocker 2.5 dl 28%

 

Tillval:

Konjak/brandy 2.0 msk 2%

 

Kockskolan:

Om sockerkakor > Äts ej

Så bakas sockerkaka > Äts ej

Tillagning (1 tim )

  1. Förvärm ugnen på 175C. Smöra in och bröa en sockerkaksform.
  2. Smet: Blanda potatismjöl med bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt smält eller rumsvarmt smör och vispa poröst (elvisp 5 minuter).
  3. Vispa ägg och socker riktigt pösigt (elvisp 10 minuter). Tillsätt äggvispet i smörblandningen, lite i taget under kraftig vispning. Rör snabbt ner konjak om så önskas, inte nödvändigt men klassiskt. Häll smeten i formen.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Ta ut och låt svalna något. Stjälp upp och låt kallna, gärna över natt övertäckt. Hållbar i en vecka och blir godare för var dag. Nybakad smakar den annorlunda.

Kockens kommentar

Detta är en god kaka, även om det kanske inte låter så. Potatismjölet ger en speciell konsistens, av många som upplevt kakan i sin ungdom mer omtyckt än vanlig sockerkaka.

Sandkakor: Sandkaka brukar avse denna klassiska torra, lite gryniga sockerkaka (därav namnet), bakad med potatismjöl och en större mängd ägg. Det finns också "sandkakor" som avser mördegskakor tillagat med brynt matfett som får svalna, vilket ger kakorna sandig yta (se recept > Ökensand, sandkakor).

Kakan på bilden bakad av Fredrik är lite annorlunda än vad som här anges och innehåller valnötter. Klicka på "Fredrik" under bilden för att komma till hans hemsida. 

Alternativ

Vanlig sockerkaka

Ökensand, sandkakor

Fler recept inom Mjuka sockerkakor

Liknande recept som Sandkaka, sockerkaka på potatismjöl i bundtform