Ökensand, sandkakor

Foto: Bakodyssén *

Ökensand, sandkakor

Lägg till ingredienser

Antal kakor: 50

Smör

200.0 

gram

Strösocker

2.0 

dl

Vanillinsocker

1.5 

tsk

Bakpulver

2.0 

tsk

Vetemjöl

5.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om skurna kakor >

 

 

Om småkakor >

 

 

Om mördegskakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 475

Kcal / portion: 66

GBR (GI) / port: 2

Recept: 3307 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 24%

Kolhydrater: 59%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 14 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör 200.0 gram 44%

Strösocker 2.0 dl 23%

Vanillinsocker 1.5 tsk 1%

Bakpulver 2.0 tsk 1%

Vetemjöl 5.0 dl 32%

 

Kockskolan:

Om skurna kakor > Äts ej

Om småkakor > Äts ej

Om mördegskakor > Äts ej

Tillagning (1 tim )

  1. Bryn smöret och låt det kallna.
  2. Deg: Rör smör, socker, vaniljsocker och bakpulver pösigt. Tillsätt mjöl och arbeta ihop till en smidig deg.
  3. Forma med två teskedar "ägg" och lägg på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper (25/plåt). Gör en liten skåra i kakorna med skedbladet.
  4. Grädda mitt i ugn cirka 15 minuter. Ta ut och låt helst kallna på galler.

Kockens kommentar

Bilden tagen av Carin Pålson, Bakodyssén. Klicka på Bakodyssén under bilden för att komma till hennes hemsida. Hon säger så här om kakorna: "Det är en kaka, men det känns och låter som sand när man tuggar på den". Det är det brynta smöret som gör kakorna sandiga.

Sandkaka, till skillnad från "sandkakor",  brukar avse en torr variant av sockerkaka. Se dito recept.

Alternativ

Drömmar

Sankaka, torr sockerkaka

Fler recept inom Klickkakor, flarn

Liknande recept som Ökensand, sandkakor