Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 417

Kcal / portion: 282

GBR (GI) / port: 7
Recept: 3382 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 22%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Potatismjöl 2.5 dl 20%
Bakpulver 2.0 tsk 1%
Vaniljsocker 1.0 tsk 0%
Smör rumsvarmt 200.0 gram 43%
Ägg 3.0 styck 6%
Strösocker 2.5 dl 28%
Tillval:
Konjak/brandy 2.0 msk 2%
Kockskolan:
Om sockerkakor > Äts ej
Så bakas sockerkaka > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Förvärm ugnen på 175C. Smöra in och bröa en sockerkaksform.
- Smet: Blanda potatismjöl med bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt smält eller rumsvarmt smör och vispa poröst (elvisp 5 minuter).
- Vispa ägg och socker riktigt pösigt (elvisp 10 minuter). Tillsätt äggvispet i smörblandningen, lite i taget under kraftig vispning. Rör snabbt ner konjak om så önskas, inte nödvändigt men klassiskt. Häll smeten i formen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Ta ut och låt svalna något. Stjälp upp och låt kallna, gärna över natt övertäckt. Hållbar i en vecka och blir godare för var dag. Nybakad smakar den annorlunda.
Kockens kommentar
Detta är en god kaka, även om det kanske inte låter så. Potatismjölet ger en speciell konsistens, av många som upplevt kakan i sin ungdom mer omtyckt än vanlig sockerkaka.Sandkakor: Sandkaka brukar avse denna klassiska torra, lite gryniga sockerkaka (därav namnet), bakad med potatismjöl och en större mängd ägg. Det finns också "sandkakor" som avser mördegskakor tillagat med brynt matfett som får svalna, vilket ger kakorna sandig yta (se recept > Ökensand, sandkakor).
Kakan på bilden bakad av Fredrik är lite annorlunda än vad som här anges och innehåller valnötter. Klicka på "Fredrik" under bilden för att komma till hans hemsida.
Alternativ
Fler recept inom Mjuka sockerkakor
Liknande recept som Sandkaka, sockerkaka på potatismjöl i bundtform
-
Vanlig svensk sockerkakstårta, vaniljsockerkaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Genoise, Pan de Spagna, sockerkaka på varmvispade ägg utan bakpulver
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sponge Cake, Gateau éponge (tvättsvamspskaka) - elastisk sockerkaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Gammaldags sockerkaka med potatismjöl, utan smör och bakpulver
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Silverkaka, sockerkaka på äggvitor
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Sandkaka, sockerkaka på potatismjöl i bundtform
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Citronsockerkaka
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Mjuk pepparkaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tigerkaka
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Mjuk mandelkaka
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Fredriks Fika