Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 253
 
    
                Kcal / portion: 85
 
    
                GBR (GI) / port: 2
Recept: 1023 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 6%
Kolhydrater: 40%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ägg 5.0 styck 31%
Strösocker 0.7 dl 26%
Vetemjöl 1.0 dl 21%
Potatismjöl 0.8 dl 20%
Citronjuice 1.0 msk 0%
Bittermandel 4.0 styck 3%
Kockskolan:
Så vispas ägg > Äts ej
Så vänder man ner > Äts ej
Så bakas sockerkaka > Äts ej
Om sockerkakor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
Receptet hämtat från Vårt Hems Stora Kokbok, årgång 1933. Recept 1832. Se kommentar.- Äggen vispas kraftigt med sockret 1/2-3/4 timme.
- Härefter tillsättas det siktade mjölet, citronsaften och de skållade och rivna bittermandlarna.
- Smeten slås i smord och brödbeströdd form och gräddas i medelmåttig ugnsvärme.
Kockskolans alternativa förslag:
- Skålla och riv mandel. Skilj äggvita från gula. Smörj och bröa en form. Sätt ugnen på 175ºC.
- Smet: Vispa äggvita, socker och citronjuice till fast skum (läs mer > Så vispas ägg). Vänd sedan ner äggulor och siktat mjöl till jämn smet (läs mer > Så vänder man ner).
- Gräddas i ugn cirka 40 minuter. Testa med sticka som skall vara torr (utan smet).
Kockens kommentar
Den förre ägaren av denna kokbok (som vi köpt på antikvariat) har noterat i kanten "ej bra". Problemet med sockerkaka utan bakpulver är att vispa upp hela ägg ordentligt med luft, därav den långa vispningstiden i originalrecept. Ett bättre alternativ är att på fransk-engelskt vis vispa upp äggvitan till fast skum som i recept Sponge cake, Gâteau éponge (se dito) vilket ger en kaka med luftig och elastisk deg. Läs mer > Så bakas sockerkaka.
Sockerkakan på bilden ovan är en annan klassisk sockerkaka som innehåller mandelmassa och konjaksmarinerad saffran. Se detta recept, klicka Svenska Recept under bilden.
Alternativ
Fler recept inom Mjuka sockerkakor
Liknande recept som Gammaldags sockerkaka med potatismjöl, utan smör och bakpulver
- 
                
                    Vanlig svensk sockerkakstårta, vaniljsockerkakaTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Genoise, Pan de Spagna, sockerkaka på varmvispade ägg utan bakpulverTid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sponge Cake, Gateau éponge (tvättsvamspskaka) - elastisk sockerkakaTid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Gammaldags sockerkaka med potatismjöl, utan smör och bakpulverTid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Silverkaka, sockerkaka på äggvitorTid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Sandkaka, sockerkaka på potatismjöl i bundtformTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    CitronsockerkakaTid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan 
- 
                
                    Mjuk pepparkakaTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    TigerkakaTid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan 
- 
                
                    Mjuk mandelkakaSvårighet: Lätt, Receptgivare: Fredriks Fika 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              