Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 483

Kcal / portion: 79

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2378 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 29%
Kolhydrater: 48%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Apelsinskal syltade 75.0 gram 8%
Strösocker 0.5 dl 8%
Honung 2.0 msk 6%
Vispgrädde 0.7 dl 11%
Smör 25.0 gram 8%
Mandelspån 100.0 gram 26%
Garnering:
Mörk choklad 150.0 gram 34%
Kockskolan:
Så smälts choklad > Äts ej
Om klickkakor > Äts ej
Om småkakor > Äts ej
Om flarn > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
Se film, klicka på "köksfen Lisa" under bilden.
- Finhacka syltade/kanderade apelsinskal. Sådana skal förekommer i handeln (suckat). Kan också hemlagas (ej beaktat). Se recept via länk nedan.
- Förvärm ugnen på 175C.
- Smet: Blanda socker, honung, grädde och smör i en kastrull. Låt koka upp och sedan koka på medelvärme tills smeten tjocknar och blivit lätt gyllenbrun, cirka 10 minuter. Rör om med jämna mellanrum. Ta av från värmen och blanda ner finhackade apelsinskal och mandelflarn.
- Forma: Fördela med teskedar små klickar smet på smord ugnsplåt eller på plåt med bakplåtspapper. Smeten flyter ut under bakningen och behöver plats (8-12 st/plåt). Platta ut kakorna med blöt hand.
- Grädda mitt i ugn 7-10 minuter. Passa noga så att de blir gyllenbruna men inte brända. Ta ut och låt kallna.
- Garnera: Smält choklad försiktigt, får inte bli för varm (läs mer > Så smälts choklad). Pressa ner kakornas undersida i chokladen och lägg på bakplåtspapper. Låt chokladen stelna i kylskåp.
Kockens kommentar
Florentiner är knäckiga toscaliknande små kakor med syltade apelsinskal och mörk choklad. Originalmässigt varken innehållande mjöl eller ägg, fast sådana recept förekommer. De blir då små toscapajer och inte lika goda, anser vi på Kockskolan. I filmen tillreds kakorna i muffinsform vilket tenderar till lite tjockare knäcklager. Kockskolan anser dock att "riktiga" florentiner skall vara tunna platta kakor, vilket de blir om de bakas på en slät plåt.Florentiner förutsätts (antas) härstamma från Florens på grund av namnet, men så är det troligtvis inte utan snarare från Frankrike. Det mest troliga är att den skapades av en konditor i Versailles åt kung Louis XIV inför ett besök hos svärföräldrarna av Medicefamiljen i Florens runt sekelskiftet 1600-1700. Ingredienserna talar också för att det är en fransk skapelse.
Alternativ
Fler recept inom Klickkakor, flarn
Liknande recept som Florentiner, kungligt knäckgott
-
Nötklickar, nötkakor - glutenfria kakor med potatismjöl
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokostoppar
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Kokostoppar med ju(v)lig smak
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Mandelkakor
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ökensand, sandkakor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Chocolate chip cookies, chokladkakor
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Oat cakes - skotska havrekakor
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Florentiner, kungligt knäckgott
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Langues-de-chat, kattungor
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Plättbakelser i plättlagg
Tid: 20 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan