Langues-de-chat, kattungor

Foto: Annelie, imittkök ¤

Langues-de-chat, kattungor

Lägg till ingredienser

Antal tungor: 30

Smör el. margarin

125.0 

gram

Florsocker

4.0 

dl

Äggula

2.0 

styck

Vanillinsocker

1.0 

tsk

Vetemjöl

2.5 

dl

 

Garnering:

 

Mandelspån

1.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om småkakor >

 

 

Om flarn >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 475

Kcal / portion: 92

GBR (GI) / port: 3

Recept: 2768 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 23%

Kolhydrater: 61%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 19 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör el. margarin 125.0 gram 33%

Florsocker 4.0 dl 35%

Äggula 2.0 styck 4%

Vanillinsocker 1.0 tsk 0%

Vetemjöl 2.5 dl 19%

 

Garnering:

Mandelspån 1.0 dl 9%

 

Kockskolan:

Om småkakor > Äts ej

Om flarn > Äts ej

Kock: Kockskolan

Uppdragsgivare: Kockskolan

Tillagning

  1.  Förvärm ugnen på 200°C.
  2. Deg: Rör matfettet smidigt i en bunke. Sikta över florsocker och fortsätt röra till en porös och vit smet. Blanda med äggulor, vanillinsocker och mjöl.
  3. Spritsa: Lägg smeten i spritspåse med en grov slät sprits som plattas till. Spritsa ut kakorna på plåt med bakplåtspapper, 5-10 centimeter långa. Kan också bres ut med en palett eller stekspade.
  4. Garnering är inte klassiskt, men gott. Pensla med äggvita och strö över mandelspån. Om vitan vispas upp lätt med lite salt blir den inte så trådig.
  5. Grädda kakorna mitt i ugn tills gyllenbruna i cirka 10 minuter.

Kockens kommentar

Kattungor är en variant av flarn som betraktas som "klickkaka" även om degens spritsas. Detta för att degen flyter ut till ett flarn när den gräddas i ugn. Läs mer > Om flarn och spån.

Langues-de-chat (kattungor) har funnits i Frankrike sedan 1500-talet. Tillreds av pâte sablée, det vill säga fransk mördeg som innehåller ägg. Läs mer > Om småkakor.

Alternativ

Plättbakelser

Fler recept inom Klickkakor, flarn

Liknande recept som Langues-de-chat, kattungor